- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

СЗО: Уништењем болнице „Ел Шифа“ ишчупано срце здравственог система у Појасу Газе

© AP Photo / Leo CorreaЕксплозија у Појасу Газе
Експлозија у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је уништењем болнице „Eл Шифа“ у Појасу Газе „ишчупано срце“ здравственог система у палестинској енклави.
„Уништење „Eл Шифе“ је ишчупало срце здравственог система. То је било место где су људи одлазили како би добили негу коју добар здравствени систем обезбеђује, коју сви ми очекујемо да примимо у случају да нам затреба“, рекла је потпаролка СЗО Маргарет Харис.
Израелске снаге напустиле су јуче болницу „Ел Шифа“ у граду Газа након двонедељне операције израелске војске током које је уништен болнички комплекс.
Опсада „Eл Шифе“ је покренута је 18. марта, а Одбрамбене снаге Израела објавиле су да воде операцију на подручју болнице Ел Шифа у граду Газа коју, према обавештајним подацима, користе високи функционери Хамаса за терористичке активности.
Израелска војска такође је позвала грађане Газе да се евакуишу из подручја у близини болнице на југ палестинске енклаве.
Хамас је одбацио тврдње Израела да се његови припадници налазе у болницама у Појасу Газе.
Ова организација је саопштила да су, након израелске операције, понађена тела људи везаних руку и живих закопаних, као и да су околне зграде спаљене и уништене, а цивили стрељани.
Хамас је позвао међународна правосудна тела, посебно Међународни суд правде, да покрену стварне поступке за истрагу злочина почињених у болници „Ел Шифа“ и њеној околини и свих злочина почињених за шест месеци.
Агенција Анадолија наводи да је током двонедељних напада на болницу израелска војска убила више од 200, а притворила више од 900 Палестинаца.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала