- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вучена хаубица Д-30 Централног војног округа руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски потписао указ: Минимални узраст за мобилизацију смањен са 27 на 25 година

Пратите нас
Часов Јар у ДНР изгубио је значај за украјинску војску. Руски хеликоптери Ка-52 уништили су украјинску диверзантско-извиђачку групу на купјанском правцу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:20 02.04.2024
Удари по украјинским термоелектранама довели су до тога да систем изгуби 80 одсто капацитета, саопштио је енергетски холдинг ДТЕК.
Како се наводи у саопштењу, пет од шест термоелектрана је претрпело тешка оштећења и ситуација је веома сложена.
20:41 02.04.2024
Изнад Курска су оборена два украјинска дрона, саопштио је губернатор области Роман Старовојт.
19:28 02.04.2024
18:46 02.04.2024
Градић у држави чланици НАТО на граници с Русијом се спрема за рат
Фински градић Ивало недалеко од границе са Русијом могао би да буде жариште у случају рата НАТО и Русије, спекулише британски „Експрес“.
„Ивало, на граници Финске и Русије, се спрема за рат“, наводи се у чланку и додаје да је војна база НАТО у близини тог места прозвана „арктичком Спартом“.
То је америчка војна база најближа Русији, а још неколико их је у Летонији, Норвешкој и Естонији.
18:15 02.04.2024
Девет дана од терористичког напада у Крокус Сити Холу, Подмосковље - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
РУСИЈА
Кијев признао да распирује етничку нетрпељивост у Русији после терористичког напада у "Крокусу"
17:23 02.04.2024
Украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ којим се минимални узраст за мобилизацију смањује са 27 на 25 година, саопштио је посланик Раде Алексеј Гончаренко.
Поред тога, он је потписао и закон којим се укида статус "делимично војно неспособан".
Како је навео Гончаренко, мушкарци који су били обухваћени тим статусом мораће после девет месеци на нови лекарски преглед.
После тога биће сврстани само у једну од група - способан или неспособан.
16:43 02.04.2024
У Черновицкој области Украјине расписана је потерница за више од пет хиљада Украјинаца, војних обвезника, због тога што се нису одазвали позиву, саопштила је представница војног одсека Татјана Гајдашчук.
15:42 02.04.2024
Украјинска војска гађала је Доњецк фугасним ракетама које су произведене у Словачкој, а Горловку дроновима.
15:37 02.04.2024
Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:
Руска војска је побољшала тактички положај на јужнодоњецком правцу, док је украјинска војска изгубила више од 140 војника, уништена је хаубица М777, хаубица „краб“, Д-20;
На авдејевском правцу снаге групе „Центар“су у последња 24 сата побољшале положаје, а противник је изгубио више од 300 војника, један тенк, два оклопна возила и три артиљеријска оруђа;
Руска ПВО је оборила 195 украјинских дронова, као и 41 пројектила „хајмарс“ и „вампир“;
Руска војска је око насеља Николско у ДНР одбила један контранапад украјинских снага;
На доњецком правцу одвијена су два контранапада противника, а украјинска војска је изгубила више од 250 војника, у области око Часовог Јара нанет је пораз украјинској бригади;
На херсонском правцу украјинска војска је изгубила 40 војника и једну самоходну хаубицу;
На купјанском правцу одбијена су два напада Украјинаца, а противник је изгубио до 20 војника, хаубице М777 и Д-20, самоходна хаубица „гвоздика“, систем за радио-електронску борбу „анклав-н“;
Уништен је и противнички погон за производњу дронова.
12:51 02.04.2024
10:28 02.04.2024
Украјина се унапред договара са својим савезницима о нападима дроновима на објекте у Русији, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на извор.
Како је навео саговорник канала, прецизност дрона приликом ометања „врши се коришћењем вештачке интелигенције“.

„Сваки уређај поседује терминални рачунар са сателитским подацима и подацима о терену. Летови се унапред разрађују са нашим савезницима, а авиони прате план лета“, рекао је извор.

Раније је британски лист Фајненшел тајмс, позивајући се на обавештене изворе, писао да су САД позвале Кијев да прекине нападе на руске енергетске објекте, упозоравајући да би они могли да доведу до повећања цена нафте у свету.
09:45 02.04.2024
Дронови су напали циљеве у Елабугу и Нижњекамску у Татарстану. Ово је први пут да је беспилотна летелица напала територију републике.
Околности напада:
▪Две беспилотне летелице напале су у 05:45 зграду хотела Алабуга, саопштила је прес служба. Уређаји су били „опремљени техником из земаља НАТО-а“.
▪Дрон је покушао да нападне рафинерију нафте у Нижњекамску, која се налази отприлике 1.200 км од границе са Украјином. Према наводима власти, уређај је неутралисан системом за електронско ратовање и није експлодирао.
Жртве и последице:
▪Седам особа је повређено у дому, међу којима су и и два 17-годишња тинејџера. Сви су студенти образовног центра Алабуга Политех. Три особе су хоспитализоване.
▪У Нижњекамску нико није повређен. Начелник града и округа рекао је да „нема материјалне штете“.
▪ Прес служба шефа Татарстана навела је да технолошки процес нападнутих предузећа није поремећен.
09:08 02.04.2024
У Становљанском округу Липецке области онеспособљен је дрон, жртава и разарања није било, саопштио је губернатор области Игор Артамонов.
09:05 02.04.2024
Дрон је у уторак ујутру напао комплекс за прераду нафте у Нижњекамску у Татарстану, рекао је Спутњику представник хитних служби.
„У 04.22 по московском времену, дрон је напао фабрику Танеко, део комплекса за прераду нафте у Татарстану“, рекао је саговорник агенције.
Он је додао да је нападу дроном избио пожар, који је угашен после 20 минута. Саговорник агенције истакао да производни процес није поремећен.
07:20 02.04.2024
У Татарстану је изведен напад дроновима на предузећа у Елабугу и Нижњекамску, саопштиле су власти ове руске области.
Технолошки процес није нарушен.
Како се наводи, две особе су рањене у нападу на студентски дом у посебној економској зони "Алабуга".
„Сада је изузетно важно остати смирен и не препустити се паници коју намерно покушавају да посеју они који су починили овај злочин“, изјавио је шеф Татарстана Рустам Миниханов.
07:17 02.04.2024
Посаде Т-72 групе Центар спречиле су ротацију јединица Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
„Брзи напад тенкиста приморао је милитанте Оружаних снага Украјине да напусте своје ватрене положаје и да се повуку“, саопштило је Министарство.
За откривање непријатељских циљева коришћена је беспилотна летелица Орлан.-30.
07:13 02.04.2024
Руски јуришни хеликоптери Ка-52 уништили су украјинску диверзантско-извиђачку групу на купјанском правцу, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије. Удар је изведен невођеним авионским ракетама С-8.
Ударну групу чинили су извиђачко-јуришни хеликоптер Ка-52 Алигатор, транспортно-борбени хеликоптер Ми-35М и вишенаменски хеликоптер Ми-8. Осим тога, хеликоптере прате и специјалисти групе за потрагу и спасавање и групе за ватрену подршку.
Током специјалне војне операције, војна авијација је ангажована за праћење конвоја, уништавање оклопних возила Оружаних снага Украјине, достављање трупа, војног терета и као ваздушна подршка јединицама које извршавају задатке у оквиру специјалне војне операције.
07:08 02.04.2024
Град Часов Јар у Доњецкој Народној Републици, који је од 2014. године постао важно логистичко чвориште украјинске команде, губи стратешки значај за украјинске оружане снаге након што су руске трупе преузеле ватрену контролу над путевима који тамо воде, саопштио је Спутњику Игор Кимаковски, саветник шефа ДНР Денис Пушилин.
„Сада, имајући у виду чињеницу да су наше трупе већ километар од Часова Јара, појављују се веома озбиљни проблеми за Оружане снаге Украјине, јер је ово логистичко чвориште са складиштима, утврђењима и залихама. Сада су практично сви путеви под нашом контролом, тако да ће за Оружане снаге Украјине овај град ускоро изгубити стратешки значај који је имао пре операција за ослобађање Артјомовска и Часовог јара“, рекао је он.
Како је приметио Кимаковски, непријатељ још од 2014. године користи Часов Јар за ротацију: тамо су доведене свеже јединице из других региона Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала