- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Џефри Сакс открива ко је заиста започео сукоб у Украјини и када

© AFP 2023 / FRANCK FIFEЏефри Сакс, економиста
Џефри Сакс, економиста - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Сукоб у Украјини су још 2014. године започели садашњи амерички државни секретар Ентони Блинкен, помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд и амерички лидер Џозеф Бајден, сматра професор Колумбијског универзитета у Њујорку, познати амерички економиста Џефри Сакс.

„Рат је почео пре 10 година када је Викторија Нуланд не само делила слаткише на Мајдану него и учествовала у преврату с циљем свргавања украјинске владе силом. Веома глупо“, рекао је он у интервјуу за „Хил“.

Подсетимо, заменица америчког државног секретара за политичка питања посетила је Кијев крајем јануара, по други пут од избијања сукоба, мада се она у том граду „прославила“ још 2014. године, када је показала велику бригу за демонстранте окупљене на кијевском тргу Мајдан који су – подразумева се, уз подршку Запада – рушили с власти легитимно изабраног председника Виктора Јануковича, па им је донела велику пластичну кесу пуну сендвича и слаткиша, због чега су је амерички новинари назвали “дама медењак”.
Она је у међувремену поднела оставку.
Сакс је додао да није само она одговорна за покретање сукоба и други званичници.
„Таква је америчка спољна политика. Рат није почео у фебруару 2022. већ у фебруару 2014. Године. Почели су га Нуландова, Блинкен, Саливан, Бајден који је био кључна фигура у свему томе“, навео је Сакс.
Према његовим речима, у Белој кући су погрешно размишљали да могу да баце на колена руску привреду мислећи да Вашингтон има све карте у својим рукама када је реч о санкцијама.
„Ми ништа не заустављамо… шачица неодговорних људи“, констатовао је Сакс и додао да Америка својим поступцима не слаби Русију већ убија Украјинце, одбијајући да преговара са Русијом.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала