- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Херш: Обавештајна служба САД није унапред знала да ће управо „Крокус” бити мета терористичког напада

© AP Photo / Michael SchmellingЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Обавештајна служба Сједињених Америчких Држава није унапред знала да ће управо „Крокус сити хол” постати мета терористичког напада, изјавио је амерички новинар Симор Херш.
Позивајући се на информисане изворе, новинар је истакао да је у упозорењу о могућем нападу било речи о јавном месту где се окупља „велики број људи”.
Хершови извори су тиме оповргли објаву издања „Вашингтон пост” у којој се наводило да су власти Сједињених Америчких Држава, наводно, две недеље раније тачно знале где ће се догодити терористички акт и пренеле су тај податак руским специјалним службама.
Према његовим речима, то је била „намерно измишљена” медијска информација, како би се Русија оптужила за „неуспех”.
Херш је, такође, навео супротан пример, када су израелске власти, заиста добиле обавештајне податке о САД да ХАМАС спрема напад у октобру 2023. године, али су их игнорисале.
Раније су се у бројним америчким медијима, укључујући Њујорк Тајмс и Вашингтон пост, појавиле објаве да су власти САД, наводно, две недеље раније упозоравале Русију да се спрема терористички акт у „Крокус сити холу”.
Извор Спутњика у руском надлежном ресору изјавио је да информације у америчким медијима да је Вашингтон, наводно, упозоравао Русију на припрему за терористички акт у Крокусу, нема везе са стварношћу.
Раније је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио да је Русија добила одређене информације од америчке стране о могућим претњама терористичким нападом у „Крокус сити холу“, али да су информације биле превише опште.

Напад на „Крокус сити хол“

Према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу у „Крокус сити холу“ погинуле 144 особе, од чега шесторо деце, а повређена је 551 особа. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља, а старатељство над њима преузимају рођаци.
Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у „Крокус сити холу“, а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала