Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти на северу КиМ: Реаговао Београд – „нема шта да тражи тамо“

© Фото : косово онлајн/скриншотАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је одласком у општину Лепосавић, а потом и одласком у Зубин Поток, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти само дан уочи наставка дијалога у Бриселу одлучио да подигне нове тензије на северу Косова и Метохије.
Како се наводи у саопштењу Канцеларије реч је о новој претњи Србима на северу КиМ, потезу којим Курти директно жели да изазове нове тензије на северу и којим је показао да га никаква нормализација и деескалација не занимају.
"Да будем сасвим јасан - Курти нема шта да тражи на северу КиМ, где није добродошао. О каквој демонстрацији силе је реч најбоље сведочи чињеница да је цео Лепосавић био блокиран приликом његовог одласка у зграду општине, где га је сачекао његов гаулајтер и лажни градоначелник. Такође, чињеница да су све улице празне у Лепосавићу и Зубином Потоку јасно показује да српски народ показује презир према овој Куртијевој провокацији", рекао је Петковић.
Додаје да је као сваки незван гост, Курти морао да се окружи силним "полицијским фалангама" са дугим цевима које су га пратиле приликом одласка у општину Лепосавић, коју насилно и под терором води Самоопредељење, са мање од 100 освојених гласова.
Истиче да је Куртијев потез изазвао револт и огорчење Срба који у њему виде окупатора који их свакодневно малтретира и над њима спроводи институционално, физичко и свако друго насиље.
"Отвара се питање ко је и на који начин одобрио Куртијеву посету северу, ко је од међународних представника био обавештен, да ли су Кфор и Еулекс асистирали и дали сагласност за ову провокацију?", запитао се Петковић.

Курти: Посетио сам све четири општине на северу

Аљбин Курти је саопштио да је данас посетио све четири општине на северу Косова и Метохије у којима претежно живи српско становништво.
„Будућност наше земље је свачије право и одговорност и заједно ћемо радити на бољем сутра“, навео је Курти на Иксу.

Српска листа: Циљ Куртијевог парадирања на северу дестабилизација, нове тензије

Српска листа саопштила је данас да долазак на север КиМ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија уз параполицијске формације има за циљ дестабилизацију ситуације на терену и изазивање тензија.
"Захтевамо да надлежне међународне организације реагују на ову очигледну провокацију и захтевају од свог пулена да престане да угњетава српски народ, који је овог пута показао изузетну суздржаност и трпељивост", навела је Српска листа.
Како је саопштено, парадирање Аљбина Куртија уз више десетина возила и стотину до зуба наоружаних албанских специјалаца по северу Косова и Метохије узнемирио је Србе на Косову и Метохији који су са гнушањем посматрали овај игроказ.
"Више је него јасно да је својим доласком желео да испровоцира реакцију српског народа и себе представи као жртву како би зарадио још који политички поен или глас за предстојеће изборе", истиче Српска лсита.
"Након ове циркуске представе очигледно уплашени Курти је као и сви окупатори отишао назад, а ми остали на северу Косова и Метохије као своји на своме јер је ово наша земља, наши градови и општине. Очекујемо да ће надлежне службе дезинфиковати улице којима се он кретао и тиме заштити здравље наших грађана", закључује Листа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала