- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Маестралан наступ славног руског пијанисте Дениса Мацујева у Коларчевој задужбини

© Sputnik / Дејан СимићДенис Мацујев на концерту на Коларцу
Денис Мацујев на концерту на Коларцу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Статус светске звезде класичне музике оправдао је вечерас руски пијаниста Денис Мацујев виртуозним наступом у у Коларчевој задужбини уз пратњу Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије под диригентском управом Дејана Савића.
Мацујев је пред београдском публиком одсвирао једно од најзахтевнијих дела у историји класичне музике, познати Други концерт за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова.
Други Клавирски концерт Рахмањинова, или "Рах 2", једно је од најпопуларнијих дела класичне литературе и концерт који је прославио руског композитора који је важио и за најзначајнијег пијанисту свог времена, преноси Танјуг.
На репертоару концерта била је и Серенада бр. 1 Јоханеса Брамса, композиција која је на премијери узбуркала публику, а дуготрајни аплаузи иза сваког од шест ставова били толико снажни и нису се смиривали све док композитор није изашао на сцену.
© Sputnik / Дејан СимићДенис Мацујев на концерту на Коларцу
Денис Мацујев на концерту на Коларцу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Денис Мацујев на концерту на Коларцу
Мацујева критичари називају правим представником руске извођачке школе, наследником Володоса, Кисина, Гиљелса и сматрају новим Хоровицом, а светску славу стекао је одмах по завршетку Московског државног конзерваторијума.
Овај реномирани руски пијаниста, поред тога што је лауреат Државне награде Руске Федерације у области књижевности и уметности "Дмитриј Шостакович", такође је и носилац Ордена части, као и других престижних награда.
У истој години у којој је победио на Међународном такмичењу Чајковски у Москви, освојио је Гран при на Међународном такмичењу у Паризу, а проглашен је и за амбасадора добре воље.
Публика је овацијама испратила Дениса Мацујева са позорнице у Коларцу.
Концерту су присуствовале и министарка културе Маја Гојковић и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала