- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Трагови терористичког напада у „Крокусу“ воде ка украјинским обавештајним службама

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаСекретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев. Архивное фото
Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Трагови терористичког напада у „Крокус сити холу“ воде ка украјинским обавештајним службама, али добро је познато да кијевски режим контролишу САД, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
Он је истакао да украјинска војска и НАТО више ништа не могу да ураде на бојном пољу и противник из немоћи све чешће прибегава терористичким методама.
„Покушавају да нам наметну верзију да терористички акт није починио кијевски режим, него присталице радикалне исламске идеологије, можда чланови авганистанског огранка ДАЕШ-а* (међународна терористичка организација, забрањена у Русији)“, рекао је Патрушев у Астани на XIX годишњем састанку секретара савета државне безбедности чланица ШОС.
Међутим, како је додао, много је важније да се брзо утврди ко је наручилац и спонзор тог гнусног злочина.

„Његови трагови воде ка украјинским обавештајним службама. Али свима је добро познато да кијевски режим није независтан и да је у потпуности под контролом САД. Такође треба узети у обзир да је ДАЕШ*, Ал Каиду* (такође забрањена у Русији) и друге терористичке организације створио Вашингтон“, истакао је Патрушев.

Он је подсетио да су „злочинци који су починили масовно убиство у 'Крокусу', као и њихови саучесници, ухапшени приликом покушаја да стигну до руске државне границе, где им је са украјинске стране припреман 'прозор' за прелазак“.

„Значајно је и то што је Запад, одмах након што су стигле информације о терористичком нападу у 'Крокусу', одмах активно почео да промовише тезу о томе да Украјина није умешана у тај злочин“, констатовао је Патрушев.

Такође је поручио да ће сви кривци бити кажњени.
„Уверавам вас да ће сви организатори и спонзори терористичког напада у 'Крокус сити холу' добити заслужену казну, где год да се налазе“, рекао је Патрушев.
* Терористичке организације, забрањене у Русији

Напад на „Крокус Сити Хол“

Према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу у „Крокус сити холу“ погинуле 144 особе, од чега шесторо деце, а повређена је 551 особа. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља, а старатељство над њима преузимају рођаци.
Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у „Крокус сити холу“, а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.
Девет дана од терористичког напада у Крокус Сити Холу, Подмосковље - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
РУСИЈА
Кијев признао да распирује етничку нетрпељивост у Русији после терористичког напада у "Крокусу"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала