- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Путин поставио циљ“: Постоје предуслови да Русија уђе међу четири највеће економије света

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаПремијер Русије Михаил Мишустин
Премијер Русије Михаил Мишустин - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Постоје предуслови да Русија уђе међу четири највеће економије света по паритету куповне моћи – БДП земље наставља да расте великим темпом, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин

„Председник Русије Владимир Путин недавно је у обраћању (Федералној скупштини) поставио амбициознији циљ – да будемо међу топ четири економије света. Постоје предуслови за то. На почетку ове године и даље постоји висок темпо раста БДП-а“, рекао је Мишустин, који је Државној думи поднео извештај Владе о резултатима рада 2023. године.

Он је подсетио да у Европи динамика раста БДП-а на крају прошле године била мало изнад нуле, а у Немачкој, највећој економији у ЕУ, забележена је чак блага рецесија – минус 0,3 одсто.
„То је права цена коју плаћају становници држава, које против нас уводе санкције, за амбиције својих политичара“, оценио је Мишустин.
Такође је саопштио да је незапосленост у Русији до краја 2023. године пала на три одсто, док је у ЕУ та цифра двоструко већа.
Министарство за економски развој Русије саопштило је крајем фебруара да је раст руског БДП-а у јануару достигао 4,6% на годишњем нивоу са 4,4% у децембру. Русија је на крају 2022. године постала пета економија света и прва у Европи по паритету куповне моћи.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
РУСИЈА
Путин поставио нови циљ: Русија до 2030. међу четири највеће економије света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала