- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Снажан земљотрес погодио Тајван, девет особа погинуло, на стотине повређених /видео, фото/

© AP Photo / National Fire AgencyЗемљотрес на Тајвану
Земљотрес на Тајвану - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Број погинулих у земљотресу јачине 7,2 степена који је јутрос погодио Тајван порастао је на девет, а 127 људи је заробљено у рушевинама, саопштила је тајванска Национална ватрогасна агенција. Број повређених у снажном земљотресу порастао је на 711, саопштиле су раније локалне власти.
Од свих заробљених, њих 77 је у планинским тунелима у Хуалијену, 50 у минибусевима који су путовали из града Хуалијен до националног парка Тароко, а четворо немачких држављана је заробљено у том националном парку у тунелу Чонгде, преноси Би-Би-Си њуз.
Агенција Кјодо преноси да је у земљотресу повређено више од 800 људи.
Земљотрес јачине 7,2 степена Рихтерове скале изазвао је урушавање више зграда у Хуалијену, граду најближем епицентру, где су току спасилачке акције. Ово је најјачи потрес који је погодио ово острво у последњих 25, преносе агенције.
Америчка геолошка служба саопштила је да је епицентар земљотреса јачине 7,4 степена био 18 километара јужно од тајванског града Хуалијен, на дубини од 34,8 километара. Тајванска служба навела је да је јачина земљотреса била 7,2 степена, на дубини од 15,5 километара.
Упозорења на цунами издата су у првим тренуцима после потреса на Тајвану, као и у деловима јужног Јапана и на Филипинима, али је опасност у међувремену прошла, саопштио је Пацифички центар за упозорења на цунами.
Земљотрес је изазвао клизишта а неколико зграда је срушено, преносе локалним медији.
На тајванским телевизијским станицама приказани су снимци неких порушених зграда у Хуалијену. Ватрогасна служба саопштила је да су срушене две зграде и да се верује да су људи заробљени испод рушевина.
Више од 80.000 домаћинстава је без струје.
Из Тајванског централног оперативног центра за хитне случајеве, потврђено је да је за сада забележен 101 накнадни потрес.
Накнадни потреси - од којих је један био јачине 6,5 степени - осетили су се и у Тајпеју где је подземна железница на кратко престала да ради, али је касније саобраћај обновљен. Земљотрес се, према Ројтерсу, осетио све до Шангаја.
Јапанска метеоролошка служба саопштила је првобитно да је земљотрес био јачине 7,7 степени. Очекивало се да таласи до три метра стигну до великих делова јапанске југозападне обале, али су само мањи таласи стигли су до неких острва.
Јапан је касније снизио ниво упозорења. На главном аеродрому у јужној јапанском региону Окинава обустављени су сви летови због упозорења на цунами. Није било извештаја о штети у Јапану.
Филипини су такође издали упозорење на цунами, а власти су позвале становнике приобалног подручја у 23 покрајине да се евакуишу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала