- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Столтенберг: НАТО не разматра присуство борбених јединица у Украјини

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
НАТО не разматра присуство борбених јединица у Украјини, већ се и даље ради о испорукама војне помоћи, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, коментаришући страховања Мађарске да ће НАТО постати директан учесник сукоба у Украјини.

„Не разматрамо присуство борбених јединица у Украјини, разматрамо питање координације и испоруке помоћи Украјини, као што тренутно раде савезници из Алијансе“, рекао је он после састанка министара спољних послова земаља-чланица Алијансе у Бриселу.

Столтенберг је такође нагласио да нови планови НАТО-а за координацију помоћи Украјини неће довести до њеног учешћа у сукобу и неће променити његов одбрамбени карактер.
Он је додао и да су се земље НАТО-а договориле да ојачају улогу алијансе у координацији помоћи Украјини.
„Сви министри су се сложили да је потребно подржати Украјину у овом критичном тренутку... Министри су се данас сложили да наставе рад на плану за јачање улоге НАТО-а у координацији безбедносне помоћи и војне обуке“, рекао је он.
Столтенберг је такође навео да је са украјинским председником Владимиром Зеленским разговарао о овим плановима за обезбеђивање предвидиве и дугорочне помоћи Украјини.

Фински председник: Нема разлога за слање војске у Украјину

Председник Финске Александар Стуб је изјавио да не види разлоге за слање војске у Украјину.
„Што се тиче Финске нема потребе за слање војске у Украјину. Подржавамо Украјину на све друге могуће начине.. Сматрам да је апсолутно неопходно да Европа, САД и Запад усредсреде своју пажњу на оно што могу стварно да ураде за Украјину, мислим на слање оружја, муниције и обуку“, рекао је он на конференцији за новинаре у Кијеву.
Финска министарка спољних Елина Валтонен је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ рекла да није искључена могућност да припадници војних снага западних држава буду послати у Украјину у будућности, али да у овом тренутку за то нема потребе.
Раније је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио да НАТО жели да повећа своју координациону улогу у испорукама оружја Украјини и обуци њених војника, али да Мађарска не жели и неће учествовати у томе ни у ком облику.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала