- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Макрон позива савезнике да оставе све војне опције на преговарачком столу са Русијом

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Запад мора да заузме став „стратешке двосмислености“ у односу према Русији, што би омогућило да се „све војне опције оставе на преговарачком столу“, изјавио је председник Француске Емануел Макрон током разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом и америчким председником Џозефом Бајденом, пише лист „Волстрит џурнал“.
Према подацима листа, Макрон се, у фебруару током телефонског разговора са лидерима Немачке и Сједињених Америчких Држава, надао да ће „поставити темеље за самит у Паризу, за који је сматрао да ће уздрмати стратегију Запада“ у вези са сукобом у Украјини.
Председник Француске је инсистирао на неопходности да се „престане са рекламирањем граница за учешће Запада у сукобу, такозваних црвених линија, и уместо тога да се натера Кремљ да нагађа”. Лист наводи да је Бајден довео у питање потребу да се промени стратегија због могуће ескалације сукоба.
Шолц је такође био против те идеје, изјавивши, да она може да подели савезнике и да НАТО земље претвори у једну од учесница сукоба.
Према информацијама извора „Волстрит џурнала“, изјава Макрона о томе да не треба искључити ниједну војну варијанту развоја догађаја у Украјини, укључујући и увођење НАТО војске, „запрепастила“ је савезнике.
Лист наводи да је Макрона његово понашање учинило „водећим јастребом“ сукоба. У чланку се обраћа пажња на то да је француски председник последњих недеља почео да се обраћа мрачном реториком како би француску јавност припремио за могућ директнији сукоб са Москвом. Напоменуто је да су САД, Немачка и неколико држава Западне Европе одмах рекле да не желе да шаљу своју војску у Украјину.
Француски председник Емануел Макрон рекао је у фебруару да се ЕУ договорила да формира „девету коалицију за дубоке ударе“ – за снабдевање Украјине ракетама средњег и дугог домета. Он је такође рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“. Према његовим речима, лидери западних земаља су разговарали о могућности слања трупа у Украјину, консензус још није постигнут, „али се ништа не може искључити“.
Макронове речи оштро је критиковао низ НАТО партнера, укључујући Немачку, као и политичке снаге у самој Француској.
Погледајте и:
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Макрон обећао да неће тражити помоћ од Америке у случају сукоба са Русијом у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала