- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Застрашујуће језеро које животиње претвара у камен /видео, фото/

Сателитски снимак језера Натрон - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Можда сте чули за необично, застрашујуће језеро у Африци које своје "жртве", невине животиње, у неколико тренутака претвара у камење. Ради се о језеру Натрон у Танзанији, и заправо уопште није стравично место из хорор филма већ посебна оаза која омогућује миран и врло посебан живот разним врстама животиња и микроорганизмима.
Осим фламингоса и модрозелених бактерија, у језеру преживљавају и неке алге, разне друге врсте птица, али и риба тилапиа. Ипак, језеро Натрон врло је опасно за врсте које нису навикле на његове услове.
Језеро Натрон је слано језеро недалеко од језера Мањара у северној Танзанији. Налази се у расцепу Грегори, источном огранку Источноафричког расцепа. Језеро је смештено у подножју активног вулкана Ол Доинyо Ленгаи, а воду црпи из подземних извора и речица.
Језеро Натрон прилично је плитко, дубоко је мање од три метра, дуго 57 километара, а ширина му варира зависно о водостају, а обично износи око 22 километара. Подручје прима нередовне сезонске оборине, углавном између децембра и маја, па температуре плитког језера често прелазе 40 степени, наводи портал Tanzania Specialist .
Како слатка вода испарава из језера под утицајем високих температура, у кориту остаје вода с високим концентрацијама минерала соли попут натријума.
Саланитет језера у изнимним ситуацијама тако може досећи пХ вредност већу од 12, а обично је око 10,5. Иако се не чини као угодна локација, специјалне бактерије и плаве алге бујају у овом окружењу и чине идеално тло за размножавање птица.
Такви халофилни организми укључују неке бактерије које, попут биљака, фотосинтезом производе властиту храну. Црвени пигмент у тим цијано бактеријама даје тамноцрвену боју води језера која се у плићацима чини наранџаста. Микроорганизми који настањују Натрон боје алкалну солну кору на површини језера у црвену или ружичасту боју.
Један од најишчекиванијих посетиоца језера Натрон су фламингоси, којима језеро представља савршену локацију за подизање нове генерације. Слана, врућа вода чије температуре могу досећи и 60 степени Целзијусових можда се не чине као добро окружење за бебе, али фламингоси имају своју логику. Гнезде се на привременим оточићима који настају у језеру за време сушне сезоне.
Преостала вода чини баријеру која спречава предаторе да дођу до гнезда. Сваке године језеро Натрон посети више од два милиона фламингоса чије се птице излежу између септембра и маја.
У језеру преживљавају и неке алге, разне друге врсте птица, али и риба тилапиа. Ипак, језеро Натрон врло је опасно за врсте које нису навикле на његове услове, али за приче о инстант скамењивању "крив" је један британски фотограф.
Ник Брандт 2013. године је објавио књигу "Across the Ravaged Land" за коју је фотографије снимао у Танзанији.
Његове узнемирујуће фотографије "скамењених" птица и шишмиша с језера Натрон брзо су обишле свет, па је у интервјуу за амерички НБЦ објаснио о чему се ради.
"Ненадано сам наишао на та створења, птице и шишмише, на обали језера на северу Танзаније. Прикупио сам их како сам их и нашао на обали, а онда сам их ставио у занимљиве положаје како бих им на тренутак вратио живот" казао је фотограф.
Дакле, језеро не претвара животиње у камен исте секунде када га додирну, али животиње које овде угину, уколико остану у води, с временом ће се скаменити.
Ако се нађете у Танзанији, свакако посетите језеро Натрон, нарочито ако дођете за време сезоне гнежђења, али пазите да вам ништа не упадне и да воду не додирнете, јер због високог сланитета може изазвати опекотине на кожи или меком ткиву попут очију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала