- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Фасцинантан феномен: Видите ли паука? А два? /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићЦветне леје у једном од градских паркова
Цветне леје у једном од  градских паркова - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Кад је реч о умећу преживљавања, створења се у природи често ослањају на умеће камуфлаже како би избегла предаторе. Од дубина океана до кишних шума Кине, свет природе показује изванредне камуфлажне способности.
Недавно откриће научника за заштиту околине, Ши-Мао Вуа и Јианг-Јун Гаоа са Универзитета Јунан у Кини, расветљава фасцинантан феномен: кооперативну камуфлажу међу маскираним пауцима раковима (Thomisus guangxicus). Ти пауци, пронађени у прашумама Кине, показују јединствену стратегију стапања са својом околином, указује истраживање објављено у часопису Frontiers in Ecology and the Environment: EcoPics.
На овој слици, где мужјак паука рака лежи на леђима женке, чини се да опонаша тучак и прашнике цвета, док делује да женка опонаша спојени венчић тог истог цвета, појашњавају фотографију Вуи Гао. Та кооперативна мимикрија потенцијални је напредак у разумевању понашања паукова, пише Сајенс алерт.
Наведена врста паука, позната по свом шареном изгледу, често се маскира унутар свог станишта, чекајући да нападну плен у пролазу. Маскирани паук рак иде корак даље, јер наизглед сарађује како би опонашао особине цвета на фотографији (Hoya pandurata).

„Сложена боја цвета се подудара као целина само када су присутни пауци оба пола“, примећују Ву и Гао, наглашавајући замршеност свог открића.

Иако то кооперативно понашање може представљати први у документованим случајевима мимикрије, остаје питање његове сврхе. Да ли је то случајност или намерна стратегија парења? Потребна су даља посматрања и истраживања како би се откриле мистерије иза оваквог понашања, а разумевање односа између ових паукова и њихове околине могло би да пружи драгоцене увиде у еволуцију камуфлаже.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала