Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гашић описао како је решен случај убиства Данке: Имамо сазнања да је тело пребачено на друго место

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆМинистар полиције Братислав Гашић
Министар полиције Братислав Гашић - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Злочин који је почињен над малом Данком дубоко је потресао целу Србију. Изражавам најдубље саучешће породици мале Данке, рекао је министар унутрашњих послова Братислав Гашић.
"Након десетодневне потраге припадници МУП ухапсили су С. Ј. и Д. Д, осумњичене да су аутом ударили и убили Данку, па њено тело бацили на депонију", рекао је министар.
Гашић истиче да су обојица признали и до детаља описали злочин.
"Према свим информацијама којима располажемо, изнећу вам ретроспективу. Мајка Ивана Илић је у 13.10 дошла са децом из Бора. Она се играла са децом и сликала их. Мужу је у 13.22 послала слике. Син јој је тражио воду, а за пар минута је схватила да Данке нема. У 13.51 је звала мужа, а полиција је стигла у 13 и 59", рекао је министар Гашић.
У 18.57 часова активиран је систем Пронађи ме, подсећа министар Гашић.
"Ми смо до детаља пратили кретање мајке, и свих могућих лица која су пролазила истом трасом. Проверавали и када је настала фотографија. То су нам били битни чиниоци за добијање информација колико је дете било ван видокруга мајке. Начин функционисања система Пронађи ме је објашњен више пута, и зашто није активиран одмах. Ми смо прошле године имали преко 600 пријава нестанака, и углавном децу нађу за неколико сати", истакао је Гашић.
Он је рекао да је у периоду од 13.45. до 13.52, Данка изашла из дворишта и кренула асфалтом, што су потврдила два очевица.
"Мајка је око 13.50. тражила дете, видела бели ауто и мушко лице које стоји поред њега, за које се касније, током истраге, испоставило да је реч о возилу "фиат панда, у ком су били осумњичени С. Љ. и Д. Д. Према исказу једног од осумњичених, они су били на радном задатку у насељу Банско поље, где су требали да провере шахту у Озренској улици, где су стигли у 13.20. Кретање возила је забележено на камери у улици Радомира Путника и испоставило се да се споредном улицом кретало у 13.35, а касније је забележено да се код капије куће зауставило у 13.50, што се поклапа са временом нестанка мале Данке. Возило у којем су били Ј.С. и Д.Д. се код капије задржало два и по минута, према изјавама осумњичених, због потребе за тоалетом, да би потом, када су кренули, девојчицу ударили на неких 30 до 40 метара од места на којем су се зауставили", саопштио је министар полиције.
Гашић је рекао да су се осумњичени, након што су ударили девојчицу, током вожње договорили да тело баце.
“Док су возили зауставио их је отац децојчице, који је био у аутомобилу и питао да ли су видели девојчицу, одгворили су негативно“, рекао је Гашић.
Они су Старобањским путем, по доласку на депонују, бацили дете на бедем са гомилом смећа, а други је пазио да неко не наиђе.
Након тога су се вратили у фирму и оставили тамо возило.
"О монструозности сведочи и то да је на позив директора Д. Д. отишао да тражи девојчицу у Бањском пољу, свестан да ју је усмртио. Тог дана на територију Бањског поља ушло је 17 возила, а само су два изашла ван Бањског поља, до доласка полиције и запречавања путева. То је битно зато што је, било симптоматично да 150 метара од места где су се зауставили у дворишту породице Илић, тих 150 метара прелазили су пет и по минута. Као и што знамо да су на депонији били минут и 41 секунду", казао је Гашић.
Када је реч о осумњиченима, Гашић је рекао да је ГПС из њиховог аутомобила показао где су се кретали и којом брзином.
"Они су се кретали 20 километара на сат. Први сведок - комшиница је видела дете, али нажалост није гледала на сат. Дете је тим путем кренуло доле, а изашло је, по нашим претпоставкама, из шипражја. Такође, имамо још двоје сведока, мајку и сина који су овом улицом отишли и видели дете пре доласка 'панде', видели су дете да иде леђима окренуто на горе. И тачно време нам се уклопило са тиме кад погледамо снимке са камера. Тако да је дете ишло овим путем изгубљено. Да ли је то седам или девет минута, где се ми отприлике споримо када се то тачно десило, али непуних два минута после тог догађаја наилази отац. Среће их, овде стају и пита да ли су видели девојчицу. Они негирају то и настављају даље, а отац наставља потрагу са својим колегама, колима", рекао је Гашић објашњавајући новинарима детаље из истраге.

"Имамо сазнање да је један од осумњичених пребацио тело на другу локацију"

Полиција наставља интензиван рад на овом случају и претражује се терен у циљу проналаска тела, рекао је министар.
Гашић је навео да су двојица осумњичених полиграфски испитани и да је возач аутомобила имао закаснелу реакцију на полиграфско испитивање а сувозач је имао реакцију.
"Истог дана су одузета сва три аутомобила, значи њихова два приватна аутомобила и службени аутомобил из којег су наши форензичари узели све оно што је било потребно да би могли да ураде испитивање. Од таблица, са браника, изнутра... аутомобил је био пун алата, резервних делова и тако даље", рекао је Гашић.
Њих двојица су одвели полицију до депоније где су наводно бацили тело.
"Али ми имамо сазнања да се један од њих двојице вратио у једном временском интервалу 28. марта и то сад желимо да установимо, да је пребацио тело на другу локацију. Не можемо да им верујемо зато што је један другог пребацују кривицу", рекао је Гашић.
Каже да је полиција на тој локацији депоније била већ два пута.
"Ово нам казује зашто дете, наши ватрогасци, спасиоци и наши припадници је нису нашли, јер је вероватно у том временском интервалу пребачено на другу локацију", додао је.
Подсетимо, потрага за Данком Илић (2) завршила се трагично, пошто су двојица мушкараца признала убиство девојчице.
Данка Илић - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
ДРУШТВО
Вучић објавио страшне вести о смрти девојчице: Ухапсили смо две особе због убиства мале Данке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала