- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Консултант Стејт департмента: Британија и Француска се тајно спремају да пошаљу војску у Украјину

© SputnikСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Британија, Француска и земље Северне Европе се већ тајно припремају за слање војске у Украјину, изјавио је консултант Стејт департмента САД Едвард Љутвак у чланку за портал „Унхерд“.
„Британци и Французи заједно са земљама Северне Европе се већ тајно припремају да шаљу војску, како мале елитне јединице тако и помоћно особље које може да буде нешто даље од прве линије фронта“, написао је он.
Према мишљењу експерта, НАТО земље ће ускоро морати да пошаљу војску у Украјину, јер Кијев нема довољан број војника. У противном случају ће Алијанса морати да прихвати „катастрофалан пораз“.
Према мишљењу Љутвака, НАТО војници не морају да учествују у сукобима, они могу да обучавају регруте и да врше ремонт опреме, омогућавајући тако својим украјинским колегама да оду на задатке.
„Чак и ако се дипломатија успешно умеша, руска војна помоћ ће се победоносно вратити у Централну Европу“, навео је он.
Експерт је објаснио да ће, у том случају, земље Западне Европе морати да спроводе реформе у својим оружаним снагама, укључујући враћање обавезног служења војног рока.
Француски председник Емануел Макрон рекао је у фебруару да се ЕУ договорила да формира „девету коалицију за дубоке ударе“ – за снабдевање Украјине ракетама средњег и дугог домета. Он је такође рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“. Према његовим речима, лидери западних земаља су разговарали о могућности слања трупа у Украјину, консензус још није постигнут, „али се ништа не може искључити“.
Макронове речи оштро је критиковао низ НАТО партнера, укључујући Немачку, као и политичке снаге у самој Француској.
Припрема за Европско првенство у фудбалу у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
РУСИЈА
Москва: Француска би могла да пошаље 1.500 војника у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала