- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о повратку Украјине на границе из 2022. године: Можете само да сањате

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров прокоментарисао је изјаву украјинског председника Владимира Зеленског који је рекао да његова земља треба да се врати на границе из фебруара 2022. године, рекавши да „могу само да сањају“.

„Формула Зеленског је добро позната, она је објављена, представља ултиматум који захтева од Русије да се преда, да капитулира, да се повуче на границе из 1991. године. Истина, недавно је Зеленски 'учтиво' рекао да се може почети од (повратка на) границе из фебруара 2022. године. Могу само да маштају“, казао је шеф руске дипломатије.

Како је објаснио, „ако желе да се договарају на основу правичности, реалне ситуације и баланса интереса у сфери безбедности – руска страна је спремна за то у сваком тренутку“.

„Али између спремности за преговоре и њиховог почетка нису потребне никакве подлоге у виду 'формуле Зеленског'. Ако неко буде довољно разуман да одустане од политике са 'формулом Зеленског' која води у ћорсокак – нека то и каже. Следећи потез није на нама“, истакао је руски министар након састанка са страним амбасадорима о ситуацији у Украјини.

Он је истакао да Запад на примитиван и преварантски начин мами земље светске већине на мировну конференцију о Украјини у Швајцарској која се сазива на молбу Кијева и нагласио је да Русија не покушава да забрани земљама света да учествују у том самиту, јер Москва нема диктаторске манире.

Кина предложила најразумнији план

Лавров је саопштио да је Кина до сада предложила најјаснији и најразумнији план за решавање ситуације око Украјине.
„Најјаснији план је прошле године предложила Кина – 12 тачака, како су рекли, скуп принципа и приступа. Наши кинески пријатељи су рекли да би прво желели да постигну сагласност свих осталих учесника о свим тих принципима“, истакао је руски министар.
Како је додао, за разлику од „формуле мира“ Владимира Зеленског коју Русија одбацује, кинески план је такав да је свих 12 тачака међусобно повезано и зависно.
„Критиковали су тај план да није коректан. Али то је разуман план који је велика кинеска цивилизација предложила за разговор“, оценио је он.
Он је додао да Запад сада није спреман да разговара о преговорима о решавању ситуације у Украјини.

„Мислим да више нико не схвата озбиљно неке полупровокативне позиве да се Русија убеди да ради по 'формули' Зеленског и да сам на месту људи којима је стално до своје репутације, ја бих престао да спомињем ту 'формулу', а поготово по двадесетхиљадити пут“, рекао је Лавров.

Он је додао да је Русија приликом решавања ситуације око Украјине спремна да разговара, између осталог, и о осигуравању безбедносних интереса Украјине и других земаља, али само уколико се дијалог о решавању сукоба буде водио под једнаким условима, казао је Лавров.
Погледајте још:
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
РУСИЈА
Лавров: Украјина постала отворено терористичка земља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала