- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мадуро: Америка разместила тајне војне базе близу границе Венецуеле

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијавенецуелански председник Николас Мадуро
венецуелански председник Николас Мадуро - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Америка је распоредила тајне војне базе на територији Гвајана Есекибе, изјавио је председник Венецуеле Николас Мадуро за телевизију „Венецолана де телевисион“.

„Имамо потврђену информацију да се територији Гвајана Есекибе, која се привремено налази под контролом Гвајане, налазе тајне војне базе и јединице Јужне команде (Оружаних снага САД) и ЦИА, које припремају агресију против становништва на југу и истоку Венецуеле“, рекао је Мадуро током церемоније усвајања закона о заштити Гвајана Есекибе, територије која је, према том закону, призната као територија Венецуеле.

Председник је додао да Гвајаном не управља њен председник Мухамед Ирфан Али, већ Јужна команда Оружаних снага САД, ЦИА и амерички нафтни гигант Ексон Мобил.
„Морамо увек да будемо спремни на заштиту мира и територијалног интегритета Венецуеле“, нагласио је он.
Спор Венецуеле око територије Есекибо са Великом Британијом и суседном Гвајаном траје још од XIX века. Влада Венецуеле појачала је напоре да ову територију врати у састав земље након што су гвајанске власти почеле да предају нафтним компанијама минералима богата подручја спорних нафтних налазишта.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала