- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: На револуционарну идеју Столтенберга министри заколутали очима

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Министри из неколико земаља НАТО-а "заколутали су очима" када су сазнали за идеју о стварању општег фонда за помоћ Украјини у вредности од 100 милијарди долара, преноси Политико.
„Неки министри су заколутали очима, када су чули цифру од 100 милијарди долара и запитали се одакле су је узели“, наводи лист, позивајући се на неименованог дипломату. Није прецизирано који су представници земаља на овај начин одговорили на предлог.
Према писању листа, неке западноевропске земље су забринуте да би давање такве моћи алијанси могло да поткопа напоре ЕУ да подигне сопствени значај у сектору одбране.
Међутим, дипломате су навеле да су разговори о финансирању у раној фази. Због тога је, напомиње он, Столтенберг одбио да јавно саопшти обим фонда о коме се расправља.
Предлог НАТО-а је покренуо многа питања о детаљима. Кључно питање је да ли се финансијски циљ састоји од новог новца, или једноставно долази из постојећих програма које савезници појединачно уплаћују за Украјину.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да ће министри спољних послова земаља алијансе разговарати о обезбеђивању стабилне подршке Кијеву у годинама које долазе, како би се мање ослањао на добровољне донације, а више на обавезе у оквиру НАТО-а. Белгијски министар спољних послова Аџа Лиабиб потврдио је да НАТО разматра Столтенбергову идеју о фонду од 100 милијарди долара за Украјину на пет година, при чему је предложено да се уплате рачунавају на основу БДП земаља алијансе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала