- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министарство спољних послова Ирана: Палестинско питање претворило се у симбол јединства човечанства

© Sputnik / Антон Быстров / Уђи у базу фотографијаЗастава Ирана
Застава Ирана - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
На годишњицу историјске иницијативе врховног вође револуције и оснивача Исламске Републике Иран, имама Хомеинија, да се последњи петак светог месеца Рамазана назове „Међународним даном Кудса", палестинско питање претворило се у симбол јединства читавог човечанства, без обзира на расу, религију и вероисповест.
Како је саопштило Министарство спољних послова Ирана, "палестинско питање претворило се у симбол одбране човечанства и слободе, остварења правде и изражавања противљења окупацији, угњетавању, убиствима и злочинима над потлаченим и опкољеним народом Палестине од стране ционистичког режима".
"На прагу 200. дана од избијања недавних шестомесечних ционистичких злочина над Појасом Газе, ситуација Палестине и њеног цивилизованог и потлаченог народа претворила се у велику хуманитарну катастрофу. Ционистички режим Израела наставља да чини своје ужасне злочине: масакром скоро 40.000 недужних беба, деце, жена и мушкараца од стране окупаторског, расистичког и терористичког режима, спровођењем политике спаљене земље и настављањем уништавања Појаса Газе рушењем стамбених зграда, инфраструктуре, болница, школа, џамија и цркава, као и намерним изазивањем глади народа у Гази", истиче се у саопштењу.
Упркос чињеници да су се плач и јадиковке потлачене и беспомоћне палестинске деце и жена подигли до небеса, додају из Министарства, стрпљива и отпорна палестинска нација храбро се супротставила овој великој историјској неправди и злочину.
"Без сумње, присталице овог режима, предвођене режимом Сједињених Америчких Држава и других западних земаља, које не само да ништа нису учиниле да спрече да се ова велика неправда догоди, већ су од првих дана дале подршку овом режиму путовањем на окупиране палестинске територије и слањем свих облика војне помоћи и свестране подршке, заувек ће носити црни траг ових великих злочина. Ово никада неће бити избрисано из памћења и са страница људске историје."
Данас је снага стрпљења и отпора храбре палестинске нације и храбрих бораца Фронта отпора у региону довела до разбијања мита о непобедивости окупаторског режима бацањем њега самог и његовог главног поборника, злочиначке Америке, у мочвару дубоке јавне мржње светских нација, каже се у саопштењу.
Уочи Међународног дана Кудса, Министарство спољних послова Исламске Републике Иран истакло је наставак принципијелне и константне политике Исламске Републике Иран у подршци ослободилачким борбама и легитимном отпору палестинске нације и неопходности делотворног и свеобухватног супротстављања злочинима окупаторског и децеубилачког ционистичког режима", истичу из Министарства и позивају све муслиманске владе и нације, као и оне који у свету траже слободу и истину, да „стану јединствено и солидарно како би се суочили са овим 'канцерогеним тумором' и рушитељем регионалне и међународне стабилности и безбедности“, као и да обезбеде "стварну и практичну помоћ и подршку потлаченом палестинском народу".
Министарство спољних послова Исламске Републике Иран такође подвлачи и подсећа међународне организације и институције за људска права "на њихове законске обавезе у подршци правима палестинског народа под окупацијом", закључује се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала