- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Отац дечака монструма из „Рибникара“ тврди да је и његова ћерка жртва свог брата

© Sputnik / Лола Ђорђевић ОШ „Владислав Рибникар“
 ОШ „Владислав Рибникар“ - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Владимир Кецмановић, отац дечака који је 3. маја прошле године у ОШ „Владислав Рибникар“ убио 10 људи, рекао је данас у Вишем суду у Београду да је и његова ћерка жртва свог малолетног брата и да би све учинио да може да врати време и спречи трагедију.
Он је одбио да одговара на питања адвоката и тужилаца, наводећи при том да из пијетета према жртвама неће причати какав је његов син био дете и каква су они били породица.
Међутим, Кецмановић је навео да је он „после тог 3. маја мртав човек“.
„Овде сам данас пред вама само због своје ћерке која је такође жртва свог брата“, рекао је он и додао да би све учинио да може да врати време и спречи трагедију.
Његов син је, како је додао, био у контакту са доста људи и да би он реаговао да му је неко сугерисао да нешто није у реду с њим.
Он није желео да прича данас у судници, иако га је судија неколико пута питала да објасни каква је ситуација била у породици и да ли је видео неке промене понашања код сина.
Следећа је саслушана Нада Радоњић Булатовић, разредна одељења VI/3 у које је малолетник ишао годину дана пре масакра, а која је изјавила да се К. К. није чудно понашао, као и да је био „окренут књизи“, те изузетно културан.
Радоњић Булатовић је додала да је он у том разреду био доминантан, односно да се обраћао наставницима са „висине“, али да нису приметили ништа необично.
Она је навела да је Миљана Кецмановић крајем школске године дошла код ње да је пита да ли се нешто дешава са њеним сином и да се консултује о пребацивању у друго одељење.
„Миљана је тада поменула да К. К. нису звали другари из одељења на рођендан и да она мисли да је њему због тога било криво“, рекла је разредна и додала да ју је она упутила на педагога.
Миљана Кецмановић је јуна 2022. године послала имејл у којем је затражила да се њен син пребаци у друго одељење уз образложење да је разговарао са педагогом и изразио ту жељу, испричала је разредна.
Говорећи о К. К. разредна је рекла да је он био одличан ђак, да је имао све петице и да је ишао на такмичења, да је био најбољи у свом разреду и да је њено виђење да он више у том разреду није имао са ким да се такмичи због чега је желео да промени одељење.
„На једном такмичењу у рецитовању, он је рецитовао песму која је изузетно емотивна али он није показивао емоције, због чега сам ја реаговала”, рекла је Радоњић Булатовић.
Иако је Владимир Кецмановић одбио да прича на данашњем суђењу, преко своје адвокатице је поставио питање разредној о испиту за билингвално одељење.
Суђење се наставља сутра када ће бити испитана мајка дечака и неколико запослених у тој школи.
Суђењу су присуствовали чланови породице Аћимовић, Чикић, Влаховић, Негић, Анђелковић, Кобиљски који су поднели тужбу.
У току овог поступка до сада су испитани сви оштећени, односно 27 чланова породица који су тужбу поднели.
Овом тужбом поред Миљане и Владимира Кецмановића обухваћен је и њихов син малолетник који је починио масакр.
Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.
Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.
Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К. К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Суд је у овом случају прихватио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.
Против Кецмановића се воде три парнична поступка, док је укупно поднето пет тужби, које су поднели малолетници и наставница историје који су тад тешко рањени.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала