- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт: „Бајрактар“ и „свичблејд“ се нису добро показали у специјалној војној операцији

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаТурски дрон "бајрактар", Форум "Армија 2022"
Турски дрон бајрактар, Форум Армија 2022 - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Турски дронови „бајрактар“ и амерички дронови-камиказе „свичблејд“ (Switchblade), који се веома рекламирају, нису се показали у реалним ратним сукобима током специјалне војне операције, изјавио је генерални директор Центра за интегрисана беспилотна решења Дмитриј Кузјакин.
„То је била вера у универзално, ултимативно оружје, које ће на крају доћи и 'све решити’. Да вас подсетим да су пре почетка специјалне војне операције сви причали о турском ‘барјактару’, америчком ‘раперу’ и ‘свичблејду’. Сви су писали чланке препуне ентузијазма о чудотворном оружју. Међутим, време је пролазило и они нису успешно радили“, изјавио је експерт.
Према речима Кузјакина, то се догодило из више разлога, почевши од цене, рокова производње, релативно малог броја ових уређаја и због радио канала који се често могу ометати, то се догодило и због зависности од сателитске навигације и лакоће уништавања дронова конвенционалним ПВО системима.
Руски експерт наводи да за сада ниједан дрон није могао да се задржи на контакт линији.
„Изузетак су наше крстареће ракете, вођене бомбе, ‘герани’ и други слични уређаји друге лиге. Али овде се више ради о масивним ‘рацијама' дубоко у непријатељску територију“, рекао је он.
Кузјакин је појаснио да другу лигу дронова чине они за чији су развој потребне године и значајна средства и које производе појединачне компаније, то су на пример, „бајрактар“ ​​или руски дрон „зала“. Прва лига су беспилотне летелице, за чију производњу су потребне деценије и ресурси читавих држава, једно предузеће не може да реализује такве пројекте.

О израелском дрону „хароп“

Кузјакин је коментарисао предлог који се појавио на руским друштвеним мрежама о потреби развоја руског аналога израелског извиђачко-јуришног дрона „хароп“. Према неким експертима, беспилотна летелица која може истовремено да врши извиђање и наноси ударе може ефикасно да се користи за сузбијање гранатирања Белгородске области.

„Предлог да се укључи 'хароп’ као инструмент за уништавање војске и технике непријатеља који су гранатирали Белгород је добар као предлог сам по себи, али избор израелског дрона као оруђа је чудна одлука“, навео је генерални директор Центра.

Експерт је навео да израелски апарати нису ништа ново, као и да је он сличан руском дрону „геран“.
„Он има модул са вештачком интелигенцијом. Постоје две врсте вештачке интелигенције, прва је помоћна. Она може да усмери дрон ка циљу када га је оператер већ изабрао. Вештачка интелигенција помаже да се погоди циљ, али је и даље човек тај који идентификује и бира мету. Или се летом управља помоћу слике са камере, фокусирајући се на терен који се упоређује са мапом. Сличне дронове са вештачком интелигенцијом већ користе обе стране у специјалној војној операцији“, рекао је он.
Истакао је да вештачка интелигенција другог типа може самостално без радиоканала да управља и сателитском навигацијом извршава патролирање рејона.

„Дронови са другим типом вештачке интелигенције покушавају да уђу на територију специјалне војне операције од првих дана сукоба. Тако је било и са дроном 'свичблејд'. Међутим, такви дронови за сада немају успеха“, додао је руски експерт.

Центар за интегрисана беспилотна решења се налази у граду Жуковск и он је базна организација Московског физичко-техничког института и Централног аерохидродинамичког института Жуковски. У овом центру се производе ФПВ дронови, организују се обуке експерата и сарадња са Министарством одбране Русије.
Погледајте и:
Тестирање војног дрона - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
РУСИЈА
Руски систем „Тетраедар“ успешно се бори против украјинских дронова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала