- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО признао: Постоји могућност да нећемо моћи да обезбедимо довољно оружја Кијеву

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да постоје два сценарија даљег развоја ситуације у Украјини, при чему један предвиђа пораз Кијева и позвао да се то не дозволи и да се појача подршка. Он је први пут признао да постоји могућност да НАТО неће моћи да обезбеди довољно оружја Кијеву.
„Ситуација на фронту је тешка, видимо руску офанзиву на линији раздвајања… То је веома озбиљно и хитно је потребно мобилисати више помоћи Украјини. Могућа су два сценарија: први, да НАТО успе да повећа подршку и Украјина врати више територије, а други – да не повећамо подршку и онда постоји опасност да Русија освоји још више територија и тада ћемо се наћи у још опаснијој позицији“, рекао је Столтенберг.
Он је додао да једина могућност да се дође до стабилног мира у Украјини – имати тамо јаке оружане снаге и не дозволити Русији да победи.
Како је рекао , верује да је то могуће.
Према његовим речима, савезници у НАТО схватају да су Украјини потребни системи ПВО стога ће размотрити могућности за испоруке додатних система „патриот“.
„Савезници у НАТО схватају хитност и потребе Украјине по питању система ПВО и других, муниције и размотриће да ли могу да испоручују више система“, навео је Столтенберг.
Шеф НАТО је рекао да је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба пренео савезницима шта је Украјини потребно на дугорочном и краткорочном нивоу, као и да је ситуација на фронту озбиљна због чега је Украјини потребна већа количина оружја.
Кулеба је, иначе ,изјавио да практично не постоје шансе да Кијев од НАТО добије 100 милијарди долара уз постојећи модел финансирања.
„У НАТО постоји јединствена идеја – хајде да прикупимо 100 милијарди за Украјину и смислимо исправну формулу да та средства расподелимо међу свим савезницима… Сада НАТО покушава да прикупи 500 милиона долара годишње као пакет помоћи. Према постојећем моделу финансирања шансе за ту иницијативу су ране нули“, рекао је Кулеба.

Без НАТО војника у Украјини

Столтенберг је истакао и да Алијанса нема намеру да шаље војску у Украјину и тако постане део сукоба.

"НАТО није део сукоба у Украјини и неће то бити. Алијанса пружа помоћ Украјини за самоодбрану. Немамо никакве планове да шаљемо војску у Украјину, а таквих захтева није било ни са украјинске стране", тврди он.

Самоодбрана је исправна и ми имамо право да подржавамо Украјину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала