Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: СНС почиње прикупљање потписа за београдске изборе, идемо у најширој коалицији /видео/

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПотпредседница СНС Ана Брнабић
Потпредседница СНС Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Потпредседница СНС Ана Брнабић изјавила је да су на Председништву странке донели важне одлуке о београдским изборима и да ће сутра у подне почети са прикупљањем потписа, као и да ће саопштити како ће се звати листа СНС.
"Овај пут идемо у најширој могућој коалицији, у најширем могућем блоку. Сутра у 10 сати ћемо у просторијама наше странке овде у централи потписивати коалициони споразум. Идемо са свим оним странкама које сматрају да се Београд до сада добро развијао под вођством СНС", рекла је Брнабићева.
Истакла да је СНС покренула велики број добрих пројеката за све грађане Београда и показала да имају добру и јасну визију за Београд и за развој града у оквиру плана Србија 2027 - "Скок у будућност".
"Имамо амбициозне планове и молимо грађане за подршку", рекла је Брнабићева.
Она је рекла да су разговарали, пре свега, о две најважније теме, стању у ситуацији у земљи и изазовима са којма се суочава Србија, у присуству председника Србије и члана СНС Александра Вучића који је известио Председништво на сличан начин као што је то урадио у среду на посебној седници владе читаву јавност о свим изазовима са којима се тренутно суочава наша земља.
"И друга важна тема о којој смо разговарали и донели неке одлуке на седници Председништва странке, а то су београдски избори. Ја сам јуче као повереница Градског одбора Српске напредне странке за Београд одржала Градски одбор и јуче смо на Градском одбору усвојили нашу листу за Београдске изборе који ће се одржати 2. јуна. Данас смо на Председништву СНС усвојили ту листу, према информацијама које ми имамо, које на крају крајева и сви имају", рекла је она.
Додала је да ће Градска изборна комисија сутра имати седницу око 10.30 сати на којој би требало да усвоје све моделе образаца.
"И ми планирамо да са свим коалиционим партнерима са којима на једној листи излазимо на београдске изборе 2. јуна већ сутра, од 12 часова да почнемо са сакупљањем потписа, да то урадимо као што смо и до сада увек радили максимално брзо. Још једном огромна захвалност свим Београђанима који су нам и када смо прикупљали потписе за нашу листу за изборе у децембру 2023. што су дали своје поверење и свој потпис којим су подржали нашу листу, чекали сатима у редовима да би подржали тада листу Александар Вучић - Београд не сме да стане", рекла је она.
Брнабићева је додала да ће се сутра знати како ће се звати листа СНС за београдске изборе 2. јуна.
"Позивам вас такође да у великом броју дођу и у општинске и месне одборе, пунктове Српске напредне странке и наших коалиционих партнера сутра у подне и ја се надам да ми тај посао као и до сада завршимо брзо и ефикасно и да будемо први који ће предати листу за београдске изборе.
Она је нагласила да ће СНС кренути у кампању одмах, али да ће она овог пута бити нешто другачија.
"Ми ћемо се пре свега бавити заштитом националних интереса и борбом за Србију и њене интересе. Тако да ћемо тек негде од неког 10. или 11. маја кренути у праву видљиву кампању. До тада углавном ћемо се базирати на теренском раду, разговараћемо са људима, не чак ни кроз трибине, али кроз разговоре са људима, кроз обилазак домаћинстава, месних одбора, да чујемо шта је то што људи мисле, шта имају да нам замере, како виде да ствари могу боље да се раде и да чујемо још једном шта су њихови приоритети", рекла је Брнабићева.
Додала је да се они зато и баве политиком да би чули шта је интересовање људи, шта је оно што они желе и да онда то заједно са њима као странка ако добију довољно гласова и поверење грађана, то и испуне.
"Ја се заиста надам да ће то бити празник демократије и да ће велики број људи изаћи до гласа и без обзира на своје политичко опредељење, да ће искористити ту прилику да каже како желе да виде Београд у наредне четири године", поручила је Брнабићева.
Она је изјавила да не може да говори у име ОЕБС-а какав ће став имати према најавама дела опозиције о бојкоту избора и истакла да је више занима шта мисле грађани Србије о томе.
"Више ме занима шта мисли наш народ о томе и како смо дошли у сулуду ситуацију да бојкотом избора прете људи који су тражили хитне те исте изборе, па ми сада те изборе имамо зато што смо им изашли у сусрет и расписали ванредне изборе за децембар 2023. године", рекла је Брнабићева.
Она је рекла и да јој је тешко да поверује да би ОЕБС икада, посебно у околностима када власт константно позива опозицију на дијалог, могао да реагује другачије осим да поздрави напоре власти за проналажење компромиса.
"Тешко ми је да поверујем да ОЕБС икада, посебно у околностима у којим стално позивамо на дијалог и покушавамо да покажемо у којој мери смо спремни за договоре, у коликој мери смо флексибилни да изађемо у сусрет, да би се нашао компромис. Тешко ми је да помислим да ОЕБС тако нешто може било шта осим да поздрави", рекла је Брнабићева на питање да су се у медијима појавила сазнања о томе да су готово све западне земље, укључујући и Брисел, апсолутно против идеје о бојкоту приступа на изборима, а посебно против плана да се ти избори спроведу силом.
Брнабићева је нагласила да је важно да се не заборави како се дошло у ову ситуацију као и да се потпуно јасно каже да они који су тражили ванредне београдске изборе сада желе да их бојкотују.
"Јер изборни услови се нису променили и бирачки списак се није променио. Ни контрола бирачког списка, ни транспарентност бирачког списка се није променила. Управо супротно, само је нешто боље", рекла је она и нагласила да је опозиција одбила понуду да раде заједно да додатно унапреде изборне услове.
"Што се тиче тога да ће силом спречити изборе, то је једноставно немогуће и ја им саветујем да то не покушавају", нагласила је она.

„Влада ће бити формирана у законском року“

Брнабићева је изјавила да ће Влада бити формирана ускоро и да ће то бити у законском року.
Она је рекла да је у овом тренутку потпуни фокус на томе да се чувају национални интереси и пружи подршка председнику Србије Александру Вучићу и читавом тиму и нагласила да је данас формирана и радна група која ће се бавити свим активностима на спречавању пријема тзв. Косова у Савет Европе.
"Влада је данас формирала тим на изричит захтев председника Вучића, за борбу како бисмо објаснили да чланство такозване Републике Косово у Савету Европе баш никаквог смисла нема. У том тиму учествују и људи из Народне скупштине Републике Србије, шефица парламентарне делегације при парламентарној скупштини Савета Европе. Тако да се боримо, а биће Влада такође ускоро, само ове ствари да посложимо како би у складу и са нашом политиком увек Србија била на првом месту, а онда све остало", истакла је Брнабић.
Према њеним речима, Влада у техничком мандату обавља своја посла и задужења и биће формирана у законском року.

„Борићемо се да тзв. Косово не буде примљено у Савет Европе“

Брнабићева је изјавила да ће Србија учинити све што може у борби против пријема тзв. Косова у Савет Европе, као и да се Србија неће само предати нити ћутке посматрати све што се дешава тим поводом.
Истакла је да су Ивица Дачић и Петар Петковић ко-председавајући радне групе која ће се бавити проблемом пријема тзв. Косова у Савет Европе, а да чланове тима чине људи из министарства спољних послова, канцеларије за КиМ, кабинета председника, Народне скупштине, као и шефица делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља.
"То ће бити тешка борба", поручила је.
Како је навела, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спроводи систематску политику креирања немогућих услова за живот Срба на Косову и Метохији, чији је циљ етничко чишћење КиМ од Срба.
"Нажалост, по свему судећи, постоје одређене светске силе које желе да награде Куртија и његову власт за све то. Посебно је у тужно и чудно када знате да се све то дешава практично у време када ми обележавамо 11 година од потписивања Бриселског споразума, чији је гарант Европска унија", рекла је Брнабићева.
Истакла је да је Бриселским споразумом једина обавеза Приштине била формирање Заједнице српских општина, што није испуњено.
"За Куртија не постоји Бриселски споразум, то су оне ствари које треба свакако да истерамо на чистац и да видимо у ствари како се то десило, да од три основна услова које они имају за било какав разговор о Савету Европе, да ви практично онда сведете то на један, а тај један је бесмислен. То је награда зато што је неко поштовао, након осам година, одлуку нечега што они зову Уставни суд", казала је Брнабићева.
Нагласила је да је ситуација тешка за Србију, али да ћемо се борити, као и да СНС неће ћутке из свог кабинета све то посматрати.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала