- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: План Шведске да формира НАТО базу на острву Готланд је провокација

© Sputnik / Лола Ђорђевић Застава Шведске
Застава Шведске - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Планови Шведске да формира НАТО базу на острву Готланд су провокација уз помоћ које Стокхолм и Алијанса некада мирно Балтичко море претварају у арену геополитичке конфронтације, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

„Русија је више пута упозоравала на ризике, који настају у вези са војним освајањем територија Алијансе коју врше нове земље-чланице на Северу Европе“, наведено је у саопштењу.

Из руског дипломатског ресора је поручено да НАТО тежи ка томе да повећа свој војни потенцијал на Балтику, као и да Стокхолм има намеру да ојача стратешки важно острво Готланд како би побољшао одбрану од замишљене „руске претње“.
Одељење је подсетило да је 2015. године Стокхолм обновио своје војно присуство на Готланду, а у априлу прошле године, пре уласка у НАТО, шведске трупе су на острву вежбале „супростављање оружаном нападу”.

„Узимајући у обзир шведске планове, принуђени смо да признамо да се напорима Стокхолма и Северноатлантске алијансе у целини, раније мирне воде Балтичког мора претварају у арену геополитичке конфронтације”, рекли су у Министарству.

У саопштењу се додаје да услед такве провокативне активности настају нове претње по безбедност пловидбе и привредних активности у региону.
Дипломате су подвукле да помно прате сва дешавања, процењују потенцијалне ризике, а даље одлуке за осигурање безбедности Русије ће се доносити у зависности од развоја ситуације.
Премијер Шведске Улф Кристерсон је средином марта рекао да намерава да заједно са партнерима из НАТО-а „одбрани острво Готланд од Русије“. Он је додао да може бити речи о повећању присуства шведске војске на Готланду, као и о размештању подморница.
Погледајте и:
Шведска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
РУСИЈА
Москва: Чланство у НАТО – ризична и скупа промена приоритета за Шведску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала