- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Запад покушава да убеди Јерменију да изађе из ОДКБ и ЕАЕС

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Москва доживљава састанак јерменског премијера Николе Пашињана са представницима САД и ЕУ као још један покушај колективног Запада да увуче Јужни Кавказ у геополитичку конфронтацију. Мешање спољних сила у ствари тог региона може да доведе до негативних последица у области безбедности, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Састанак је одржан данас у Бриселу а учествовали су, поред Пашињана, амерички државни секретар Ентони Блинкен, председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Пред почетак разговора Фон дер Лајен је обећала Јерменији 270 милиона евра као подршка развоју у наредне четири године.

„Неодговорно и деструктивно мешање ванрегионалних сила у ствари Јужног Кавказа, покушај да се забије клин између држава региона и њихових суседа могу имати најнегативније могуће последице по стабилност, безбедност и економски развој региона, могу да изазову појаву нових линија поделе, као неконтролисани раст напетости“, наводи се у саопштењу Министарства.

Према наводима Министарства, Запад намерава да претвори Јерменију у инструмент за реализацију сопствених планова на Јужном Кавказу.
„Знамо да Вашингтон и Брисел, уз ефемерна обећања, раде на томе да Јерменија изађе из ОДКБ и ЕАЕС, да се руска војна база повуче. Позивамо руководство у Јеревану да не дозволи да их Запад превари и поведе земљу лажним путем што може да створи вакуум безбедности, озбиљне проблеме у економији и одлив становништва“, наведено је у саопштењу.
Такође се додаје да се обећања Запада у погледу подршке не могу поредити са коришћу која се мери милијардама од сарадње са Русијом у оквиру ове две организације.
Москва жели да и даље развија односе са Јереваном.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала