- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Мушкарци могу више да попију, а жене више да поједу: Пол утиче на то како реагујемо на храну

CC0 / Unsplash/Ali Inay / храна
храна - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Постоје бројни фактори који утичу на то како тело подноси одређене намирнице, од генетике до животног стила, али још једна ставка може да диктира толеранцију на различиту храну и пиће, а то је пол.
Дијететичари у Великој Британији дошли су до занимљивог открића, које показује да би мушкарци и жене требало да прилагоде количине јела као што су бифтек, сир и чоколада према свом полу, ако желе оптимално хормонално здравље и здравље црева.
"Разлике између полова и начин на који исхрана утиче на њих могу да варирају у зависности од ствари као што су метаболизам, полни хормони и структуре тела", рекла је регистрована дијететичарка Хелен Бонд из Велике Британије у новом извештају, преноси "Дејли мејл".
"Како будемо даље проучавали, мислим да ће нам то помоћи да направимо препоруке за исхрану прилагођене потребама мушкараца и жена", додаје Бонд.

Мушкарци боље подносе алкохол

Откривено је да тела мушкараца много ефикасније прерађују алкохол него тела жена, јер имају већи проценат воде. Што је више воде у вашем телу, то ће алкохол бити више разблажен. Поред тога, људи са већом количином масти неће ефикасно апсорбовати толико пића - што значи да алкохол брзо улази у крвоток.
Велики фактор је и величина тела, зато што су жене обично мање од мушкараца, а њихова тела имају мање ензима за разлагање алкохола, због чега га жене много брже апсорбују у крвоток.
Иако су оба пола изложена ризику од развоја дугорочних здравствених проблема због прекомерног конзумирања алкохола - као што су рак, болести срца, болести јетре и проблеми менталног здравља - шансе су веће за жене.
Ипак, забележено је да више мушкараца пати од болести повезаних са алкохолом него жена, јер имају тенденцију да пију чешће и више. Имајући у виду ове разлике, амерички Национални центар за промоцију здравља и превенцију болести препоручује да жене не пију више од седам пића недељно, а мушкарци не више од 14 пића недељно.

Жене боље подносе шећер и масти

Можда имају предност када је у питању алкохол, али мушкарци не могу да поднесу слатку храну и пића као жене, показале су студије. Откривено је да су мушкарци подложнији развоју дијабетеса ако у исхрани имају високи садржај шећера.
Дечаци који пију слатке напитке имају већу вероватноћу да оболе од дијабетеса него девојчице које пију ова пића, показало је дуготрајно истраживање деце у Масачусетсу са Харварда.
Забележено је и да су мушкарци у већем ризику од развоја дијабетеса него жене, чак и када уносе исту количину шећера и имају мању телесну тежину од просека, рекао је за "Телеграф" професор Рој Тејлор, стручњак за дијабетес са Универзитета у Њукаслу.
Поред тога, женска тела су способнија да се носе са великим количинама масне хране као што су бифтек и сир, показују нека истраживања.
Када су у једној студији мужјаци и женке мишева добили исту количину хране са високим садржајем масти, женке су биле у стању да се боље "одбране" од штетних ефеката. Такође, мозак мужјака мишева је развио знаке упале у мозгу, док се ова последица није појавила код женки.
Сличан резултат је забележен у проучавању људи који имају исхрану са високим садржајем масти, у коме су коришћени мишеви и где је такође примећено да мозак женки уопште није био под утицајем повећаног уноса масти.
"Као да је мозак женки имао хемијско поље силе које је спречило да им нашкоде масти и шећери", рекли су аутори. Друга студија из 2018. наводи да естроген може имати заштитни ефекат на то како тело обрађује масти. Претпоставља се да су жене можда развиле овај трик како би се заштитиле током трудноће и безбедно добиле на тежини.

За мушкарце је добра црна чоколада

Позитиван ефекат црне чоколаде, која има мање шећера и сматра се да садржи антиоксиданте који се боре против болести, највише се примећује код мушкараца.
Истраживачи кажу да полифеноли у тамној чоколади могу помоћи телу да формира више азот-оксида, једињења које изазива ширење крвних судова и лакши проток крви. Једна студија је показала да црна чоколада спречава згрушавање крви код мушкараца више него код жена, што може да спречи низ здравствених проблема (као што су срчани или мождани удар).
Ипак, још увек није јасно зашто мушкарци више добијају користи од црне чоколаде него жене, тако да су аутори студије ово откриће прозвали "мистеријом".

Тестенина може бити узрок несанице за жене

Иако су вам у исхрани потребни угљени хидрати из хлеба, тестенине и других намирница, превише ових производа може негативно утицати на ваше здравље.
Конкретно, истраживања су се бавила ефектима исхране богате угљеним хидратима за жене које су прошле кроз менопаузу. Након проучавања на хиљаде учесница, откривено је да да прерађена храна са високим садржајем угљених хидрата повећава вероватноћу да жене добију несаницу, тако да је најбоље да се ова храна конзумира у умереним количинама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала