- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА ће током помрачења Сунца лансирати чак три ракете

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаДелимично помрачење Сунца уочено на заласку у близини Новосибирска
Делимично помрачење Сунца уочено на заласку у близини Новосибирска - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Ракете ће мерити густину наелектрисаних и неутралних честица, електрична и магнетна поља и лансирати секундарне инструменте за повећање ефикасности прикупљања података.
САД се припремају за потпуно помрачење Сунца које ће се догодити 8. априла. И док једни са зебњом посматрају временску прогнозу (јер би у неким крајевима требало да буде облачно, што ће онемогућавати посматрање), други се спремају за занимљив експеримент.
Наиме, НАСА је објавила да ће у оквиру емисије Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (АПЕП) лансирати три сондажне ракете Black Brant IX током самог помрачења Сунца.
Како истичу, циљ је да се проучи како помрачење Сунца утиче на горњу Земљину атмосферу. Тачније, како то утиче на пренос радио сигнала и сателитску комуникацију. Разумевање начина на који Земљина јоносфера, која игра виталну улогу у рефлектовању сигнала, реагује на помрачење Сунца, истичу из НАСА-е , кључно је за осигурање поузданости комуникационих система, и оних на Земљи и оних усмерених ка свемиру.
Ракете ће тако мерити густину наелектрисаних и неутралних честица, електрична и магнетна поља и лансирати секундарне инструменте за повећање ефикасности прикупљања података.
Занимљиво је да ће лансирања моћи да се прате уживо из целог света преко Јутјуб канала.
Поред тога, други НАСА тимови на Земљи ће мерити јоносферу помоћу радара и балона који би требало да подигну мерне уређаје у јоносферу, преносе хрватски медији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала