Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одбор Европског парламента у уторак о визама Србима са КиМ, коначна одлука крајем априла

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Одбор Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) одлучиваће у уторак о нацрту извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.
Како је речено Танјугу у кабинету Немеца, гласање унутар одбора биће одржано 9. априла, а потом ће се на нивоу ЕП гласати о том документу на последњој пленарној седници, која ће бити одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру.
Немец је почетком марта ове године израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана.
Он је средином марта рекао за Танјуг да је могуће да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије и истакао да је на ЕП да донесе одлуку о овом питању до краја априла.
Истакао је и да су главне тачке његовог извештаја да Срби са КиМ добију визу и могућност да путују у ЕУ и оценио да не постоје велике препреке за решавање овог питања.
Немец је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ.
Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.
Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрену процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.
Према интерним процедурама ЕУ, земље чланице ЕУ и Европски парламент треба да се договоре о овом питању, на основу предлога Европске комисије.
Зграда Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
СРБИЈА
Немец: Укидање виза Србима са Косова није политичко питање, постоји воља у ЕП да се оно реши брзо
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала