Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Орбан послао поруке из Бањалуке које ће одјекнути – још само да их чују

© Tanjug / SRNA/BORISLAV ZDRINJAМилорад Додик одликовао Виктора Орбана.
Милорад Додик одликовао Виктора Орбана. - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Виктор Орбан је први председник једне државе чланице и НАТО пакта, и у ЕУ који је јавно указао на неправду према српском народу. У исто време његова посета Бањалуци је подршка и „ветар у леђа“ Републици Српској коју Запад очигледно жели да укине, мишљење је политиколога Анђелка Козомаре.
Милорад Додик, председник Републике Српске, угостио је у Бањалуци председника Владе Мађарске Виктора Орбана са његовим најближим тимом и привредном делегацијом.
Том приликом Орбан је рекао да Европа не препознаје да су Срби потребни Европи и да без Срба нема безбедности у Европи, али и да је схватио да међународна политика није била фер према Србима.

Зашто је Орбанова посета међу најзначанијим

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара за Спутњик каже да је ово једна од најзначајнијих политичких посета које је Република Српска имала.
„Ова посета Орбана и његовог најближег сарадника, министра спољних послова Петера Сијарта Бањалуци је од огромног значаја, можда најзначајнији политички догађај у РС последњих година. Подсећам да је Мађарска члан и НАТО, и Европске уније и да је таква једна држава показала отворено пријатељство према Републици Српској. Поготову је снажна порука коју је Орбан послао из Бањалуке да је на страни Срба зато што је схватио да је међународна заједница неправедна према Србима који се храбро боре за своја политичка и људска права,“ оцењује Козомара.

Подршка РС у правом моменту

Наш саговорник је уверен да ће ова порука Виктора Орбан имати одјека у целој Европи, јер је он први западни политичар који је јавно изрекао такво мишљење одењујући однос међународне заједнице према Србима.
„С друге стране, већ неколико година траје привредна сарадња РС и Мађарске у области пољопривреде, а Орбан је сада са собом довео и велики привредну делегацију која има састанак са привредницима РС, како би се та економска сарадња још више проширила у обостраном интересу,“ подсећа Козомара.
Орбан је такође, додаје наш саговорник, јавно рекао да ће Мађарска преузети сва три пројекта која је су била договорена између Републике Српске и Немачке, а од којих је Немачка одустала због својих антисрпских ставова и нове врсте „економског геноцида“ над Србима у овом веку.
„Мађарска ће ући уместо њих и завршиће те пројекте вредности негде око 200 милиона евра. Дакле, Република Српска у тешкој ситуацији у којој се налази и трепећи снажне притиске са Запада који има намеру да укине РС, овим потезом и подршком Орбана и целе мађарске државе сада је стала на ноге, бар привремено. Видећемо који ће све бити даљи домети ове посете, али ово је несумњиво засад најзначајнији политички догађај у РС,“ закључује Козомара.

Упозорио на страно мешање у БиХ

Орбан се током посете Бањалуци осврнуо и на рад такозваног високог представника Кристијана Шмита у БиХ, подсећајући на неке његове одлуке међу којима је и наметање Изборног закона. Он је рекао да се ради и провокацији и да за њега то значи да се странци мешају у унутрашње послове, као и да је време да се што пре врате могућност и вера да је БиХ способна да сама реши своје проблеме.
Председник Републике Српске Милорад Додика одликовао је Орбана Орденом Републике Српске на огрлици, који му је додељен још поводом прославе Дана Републике Српске, а ради о највећем одликовању које додељује Република Српска.
Додик је рекао да се ово одликовање даје великим и правим пријатељима као и да Мађарска и Република Српска сарађују на свим пољима, али да је је важније да су развиле пријатељство.
Погледајте и:
Виктор Орбан и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
РЕГИОН
Орбан поручио из Бањалуке: Без Срба нема здраве ЕУ – ситуација у Унији није баш најбоља /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала