- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска и Белорусија суспендују Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУ Пољској се распоређује батаљон НАТО-а
У Пољској се распоређује батаљон НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Турска од 8. априла обуставља учешће у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи. У међувремену и Белорусија покреће процес суспензије поменутог споразума.
Указ председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана објављен је у турском службеном листу „Ресми газет“.

„Донета је одлука да се Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи суспендује од 8. априла у складу са чланом 3 председничког указа №9“, наводи се у указу.

У складу са поменутим чланом, Ердоган има право да суспендује одређене међународне споразуме путем указа и за то му није потребно одобрење парламента.
У међувремену, председник Белорусије Александар Лукашенко одобрио је да се Представничком дому Народне скупштине земље поднесе нацрт закона „О суспензији Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи“, јавља агенција Белта.
Нацрт закона предвиђа суспензију споразума, али не значи да се Белорусија повлачи из њега, нити да престаје да спроводи унутрашње процедуре у својим Оружаним снагама, које су повезане са његовом реализацијом.
Према наводима Белте, Белорусија у потпуности испуњава обавезе према споразуму, укључујући стриктно поштовање утврђених максималних бројки по питању расположивог наоружања, војне опреме и припадника оружаних снага.
Подсећамо, Русија је 7. новембра коначно завршила процедуру повлачења из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Касније су Велика Британија и њени савезници обуставили своје учешће у споразуму.
НАТО је подржао одлуку савезника о обустави учешћа у поменутом споразуму.
Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписали су 19. новембра 1990. у Паризу опуномоћени представници 16 држава-чланица НАТО-а и шест држава-чланица Варшавског пакта, а ступио је на снагу 9. новембра 1992. године. У њему нису учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. године – ОЕБС), а сам Споразум био је затворен. Њиме није било предвиђено приступање држава које тада нису биле чланице НАТО-а и Варшавског пакта.
Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ и не почну да га испуњавају.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала