- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Век од рођења Марлона Бранда: У Кинотеци 17 његових филмова

© AP PhotoМарлон Брандо као Кум у истоименом филму Френсиса Форда Кополе.
Марлон Брандо као Кум у истоименом филму Френсиса Форда Кополе. - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Поводом стогодишњице рођења америчког глумца Марлона Бранда (1924-2004) у Југословенској кинотеци ће од 14. до 22. априла бити приказан циклус од 17 његових филмова.
Описавши Бранда као „једног од најзначајнијих глумаца светске кинематографије”, Кинотека је подсетила да је богат глумачки опус почео филмом „Трамвај звани жеља“ (1951) у режији Елије Казана.
„Са Казаном, Брандо је снимио и филм 'Вива Запата!' (1952), као и 'На доковима Њујорка' (1954) који представља прекретницу у америчкој филмској глуми“, истичу из Кинотеке.
Брандо је у том филму, подсећају из Кинотеке, изговарао своје реплике намерно благо неразговетно, мрмљајући, што је допринело снажнијем ефекту природности и реалистичности, а за ово своје остварење награђен је и првим од два Оскара.
Редитељ Френсис Форд Копола позвао је Бранда да тумачи лик Дон Вита Корлеонеа у филму „Кум“ (1972), за који ће бити награђен другим Оскаром, а тада је заиграо и у контроверзном „Последњем тангу у Паризу“ (1972) Бернарда Бертолучија.
„У Кополиној 'Апокалипси данас' (1979) ће тумачити лик пуковника који се одметнуо од америчке војске током рата у Вијетнаму, што ће на неки начин симболично представљати и Брандову позицију наспрам холивудског естаблишмента“, наводе из Кинотеке.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала