- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Актер најпркоснијег меча у историји фудбала за Спутњик: „Грци ме купили за сва времена“

© Скриншот / Јутјуб / krkipfcПартизан - АЕК
Партизан - АЕК - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
Пратите нас
На данашњи дан, пре тачно 25 година, Партизан и АЕК одиграли су чувени пријатељски меч у јеку НАТО бомбардовања Југославије. Ако је уопште и битно резултат је био нерешен 1:1, а у разговору за Спутњик Дарко Тешковић, фудбалер црно-белих, присетио се како је све нестварно изгледало и како су га Грци „купили“ за сва времена.
Дарко Тешовић, бивши везиста Партизана који данас седи на клупи Новог Сада 1921 јавио се Спутњику са севера земље, свега неколико сати пред утакмицу, и врло радо је пристао да евоцира успомене на антологијски меч, у ком су грчки и српски народ пркосили НАТО агресору, играјући фудбал под бомбама.
А на трибинама стадиона у Хумској спектакл. Поприлично испуњена места и чувена песма Рибље чорбе „Авиону сломићу ти крила, да не летиш она би ту била...“.
Ћиро Имобиле - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
СПОРТ
Чизму „жуља“ шпиц!
Ништа мање узбудљиво није било ни самом терену, где су фудбалери Партизана и АЕК-а развили заставу на којо је писало „НАТО, прекини рат, прекини бомбардовање“.
Тачно 15. дана од НАТО агресије са којом се суочила Југославија, Грци су одлучили да дођу у Београд и да пруже подршку српском народу. Иницијатива је потекла од тадашњег председника клуба из Атине Димитриса Мелисанидиса, који се заједно са својим фудбалерима оглушио о препоруку грчке владе да се не путује у Београд док траје бомбардовање.
Један од актера несвакидашњег меча у ком су Срби и Грци показали због чега су православна браћа, био је и Дарко Тешовић. Како је за Спутњик рекао, никада неће заборавити тај дан, тај меч и тај гест храбрих Грка.
АЕК је био једини инострани спортски колектив који је крочио за време бомбардовања у Југославију.
„Био сам одушевљен њиховим гестом, и тада и сада. Волим Грчку, играо сам и био тренер у Грчкој, тамо идем на летовање са породицом. Ма, 'купили су ме' за сва времена. Најбитнији податак јесте тај да су дошли у једном тешком времену да одиграју једну утакмицу која у том тренутку никоме није значила као нама“, почео је Дарко разговор, док се припрема за утакмицу са Новим Садом.
На констатацију да је АЕК трпео притиске од тамошњих власти да не иде у Србију, јер би чак и њихов аутобус којим су стигли преко Будимпеште могао да буде НАТО мета, Тешовић је рекао.
„Тешко је описати тај њихов херојски чин. Било шта да се каже, било која реч да се употреби, мало је за оно што су они за нас направили. Они су то урадили јер су тако желели, осећали, хтели и свака им част на томе. Да нам на такав један начин дају подршку у изузетно тешком тренутку. После је уследила и узвратна утакмица у Атини и од тада смо спортски пријатељи. Нико не би урадио то што су они урадили“, присећа се Тешовић.
Билбао - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
СПОРТ
Баскија чекала четири деценије – Радоњић промашио и оставио Србе без трофеја
На питање како он памти тај 7. април 1999. године и генерално НАТО бомбардовање Југославије, Тешковић је одговорио:
„Било је јако чудно. Ми смо у једном тренутку и тренирали, прелазио сам Газелу сваки дан јер живим на Новом Београду. Тренирате, чујете авионе, сирене. Напољу сте, а осећате се као да сте затворени. Што се тиче утакмице, било је некако чудно и лепо. Трибине нису биле пуне до последњег места, али је стадион био добро посећен. Све је било црно-жуто и црно-бело, заиста једна дивна слика која је отишла у свет. То је живот, у животу не мора све да се своди на такмичење и на резултат. Драж је да се људи спријатеље и да се друже у једној тешкој ситуацији као што је било бомбардовање. Ето, Грци су били решени да дођу и да нам на тај начин пруже подршку и свима ставе до знања да су нам прави пријатељи. Понављам, купили су ме за сва времена“, завршио је разговор Дарко Тешовић.
Јасно је било да је утакмица ревијалног карактера, стрелац за Партизан био је Матеја Каежман у 13 минуту, док је једини погодак за Грке постигао Зогулис.
Црно-бели су играли у саставу: Дамјанац, Вук Рашовић, Бранко Савић, Милан Стојаноски, Александар Станојевић, Александар Вуковић, Владимир Ивић, Саша Илић, Ђорђе Томић, Ненад Бјековић јуниор, Матеја Кежман. Играли су још: Дарко Тешовић, Игор Дуљај, Марјан Герасимовски, Ивица Илиев, Золтан Сабо, Љубиша Ранковић и Горан Обрадовић.
Утакмица је у 68. минуту на кратко била прекинула како би се навијачке групе Партизана и АЕК-а побратимиле на средини терена, пред око 15.000 навијача.
Леброн Џејмс на промоцији филма Спејс Џем 2 - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
СПОРТ
Лебронов син иде на драфт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала