- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Школе у Њујорку отказују сутрашњу наставу због потпуног помрачења Сунца

© Фото : Pexels/Photo by Adam KrypelСунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
Пратите нас
Бројне школе на северу америчке државе Њујорк су донеле одлуку о отказивању или скраћивању наставе 8. априла због потпуног помрачења Сунца.
Званично објашњење за ову одлуку су гужве у саобраћају које ће настати због помрачења, али је и незваничан мотив покушај школа да избегну одговорност за могућа оштећења вида која би ученици задобили посматрајући помрачење без заштите у окружењу школе, преноси „Њујорк пост“.
Помрачење Сунца ће бити видљиво у 15.18 сати по локалном времену (9.18 по средњоевропском времену), односно у делу дана када се ученици враћају кућама из школе.
Зона помрачења, односно област из које ће помрачење бити савршено видљиво, обухвата 29 од 62 округа Њујорка, а полиција у тим областима упозорава на велике гужве у саобраћају већ од поднева, нарочито због великог броја туриста који ће доћи да посматрају ову појаву.
Потпуно помрачење Сунца, односно савршено поравнање Земље, Месеца и Сунца видеће се сутра из Канаде, Мексика и Сједињених Америчких Држава.
Помрачење ће трајати четири и по минута.
За разлику од делимичног, потпуно помрачење Сунца потамни небо као да је сумрак и омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарке беле боје.
Очекује се да ће и бити велики број оних који ће изучавати овај феномен, мерењем стишавања активности и оглашавања птица и других животиња, пада температуре на Земљи и ефекта на канале комуникације, пренео је Танјуг.
Ово помрачење је необично јер, иако се иначе види са истог места једном на сваких 375 година, у држави Илиноис ће бити видиљиво други пут после само седам година.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала