- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија

УЖИВО Запоршка нуклеарка на мети украјинских дронова, три особе рањене

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 774. Руске снаге су у суботу извеле напад ракетама и дроновима на предузећа војно-индустријског комплекса Украјине, војне аеродроме и привремене базе страних плаћеника. Ситуација на источном фронту за кијевске снаге веома тешка због офанзивних дејстава руске војске, саопштила украјинска војска.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:22 07.04.2024
Међународна агенција за атомску енергију ИАЕА потврђује мања оштећења на једном од блокова Запорошке нуклеарне електране, истакавши да она не представљају ризик за нуклеарну безбедност.
„Стручњаци ИАЕА потврдили су данас физичке последице напада дроновима на Запорошку нуклеарку, укључујући један од шест реактора. Једна особа је повређена. Штета на шестом блоку није угрозила нуклеарну безбедност, али је реч о озбиљном инциденту који би потенцијално могао да поткопа систем заштите реактора“, наводи се у саопштењу ИАЕА на друштвеној мрежи Икс.
Директор ИАЕА Рафаел Гроси назвао је напад дроновима на Запорошку нуклеарку очигледним кршењем безбедносних принципа и позвао на прекид „непромишљених напада“.
19:46 07.04.2024
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
РУСИЈА
Захарова: Да ли су Бајден, Макрон и други чувари природе свесни шта монструм у Кијеву може да уради
18:43 07.04.2024
У Дњепропетровској области Украјине оштећен је објекат инфраструктуре, саопштио је начелник регионалне војне администрације Сергеј Лисак.
Он је на свом Телеграм каналу написао да су у Никопољском региону „оштећени багер и инфраструктурни објекат“.
Он није прецизирао о ком објекту је реч.
17:39 07.04.2024
17:36 07.04.2024
Руски системи ПВО пресрели су и уништили 15 украјинских дронова изнад Белгородске и Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.
„Седмог априла ове године, око 16 часова по московском времену, спречен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад помоћу беспилотних летелица на објекте на територији Руске Федерације. Пресрели су и уништили 15 украјинских беспилотних летелица изнад територија Белгородске (12 беспилотне летелице) и брјанске (3 беспилотне летелице) региона“, саопштио је ресор.
16:59 07.04.2024
Запоршка нуклеарна централа била је мета серије напада дронова, створена је директна претња безбедности централе, саопштила је компанија Росатом, која управља нуклеарком.
У нападу на Запорошку нуклеарку повређена су три њена радника, од којих је један теже, саопштила компанија.
Они су позвали руководство Међународне агенције за атомску енергију да хитно реагује на покушај ескалације ситуације око Запоропшке централе.
"Ово је очигледно кршење пет конкретних принципа, које је изнео генерални директор Међународне агенције за атомску енергетику (Рафаел Гроси) у Савету безбедности УН“, написао је на телеграм каналу Михаил Уљанов, стални представник Русије при овој организацији.
15:04 07.04.2024
Оружане снаге Украјине напале су куполу 6. блока Запорошке нуклеарне електране, није било критичне штете и жртава, саопштила је прес-служба станице.
Раније, украјински дронови-камиказе напали су територију нуклеарке, забележени су њихови доласци у подручје луке.
14:32 07.04.2024
Дрон авионског типа откривен је и онеспособљен у Липецкој области, саопштио је губернатор области Игор Артамонов на свом Телеграму.
Он је додао да у нападу није било жртава ни материјалне штете.
14:24 07.04.2024
13:59 07.04.2024
Руски ПВО системи су око 14,30 оборили беспилотну летелицу изнад Белгородске области.
13:22 07.04.2024
Кијев је постао талац изборног процеса у Сједињеним Америчким Државама, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски за локалну телевизију.
Он је напоменуо да амерички конгресмени показују „незрео“ приступ решавању питања о издвајању помоћи Украјини, што је од кључног значаја.
„И даље верујем да можемо добити позитиван глас од Конгреса Сједињених Држава. Нажалост, ми смо таоци управо зато што је ово изборни процес, што су избори у САД“, рекао је Зеленски.
Такође је напоменуо да се разматрају многе различите опције за пружање помоћи, укључујући и кредит.
12:51 07.04.2024
Дронови Оружаних снага Украјине напали су Запорошку нуклеарну електрану, забележен је и налет дрона-самоубице у трпезарију, саопштила је станица.
Само 20 минута пре напада стручњаци ИАЕА су тамо вршили планирани обилазак.
У рејону теретне луке такође је забележен налет украјинског дрона на територију Запорошке НЕ.
12:45 07.04.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
На купјанском правцу одбијена су два контранапада украјинских снага. Погинуло је и рањено до 30 украјинских војника, а уништен тенк, два оклопна возила и два аутомобила. Током контрабатеријске борбе уништена су два самоходна артиљеријска оруђа „акација“, артиљеријско оруђе „гвоздика“, оруђе Д-20, ракетни систем „ураган“, ракетни систем „град“ и радарска станица АН/ТПКу-50, као и станица за радиоелектронско ратовање „нота“;
На доњецком правцу одбијено је девет напада украјинских јуришних група. погинуло је и рањено до 370 украјинских војника, а уништен је тенк и 13 аутомобила. За време контрабатеријске борбе погођени су и: хаубица М777 и два оруђа М119, хаубица ФХ70, самоходно артиљеријско оруђе „ПзХ 2000“, три хаубице Д-20, самоходно артиљеријско оруђе „акација“, три хаубице Д-30, складиште муниције Оружаних снага Украјине и три станице за електронско ратовање „нота“;
На авдејевском правцу руске снаге побољшале су своје положаје. Непријатељ је изгубио до 375 војника, два борбена возила пешадије, три борбена оклопна возила, 11 аутомобила, хаубицу М777 и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“;
На јужнодоњецком правцу одбијен је напад јуришне групе код Урожајног у ДНР. Погинуло је и рањено до 135 украјинских војника, а уништен је тенк, шест возила и хаубица М777. Осим тога, уништено је складиште муниције Оружаних снага Украјине;
На херсонском правцу губици украјинске војске у последња 24 часа износе више од 25 војника. Унишена је хаубица М777, артиљеријско оруђе „гвоздика“ и две гаубице Д-30;
Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија руских снага уништили су складиште беспилотних чамаца које су у Украјину испоручиле земље НАТО-а, два лансера противваздушног ракетног система С-300, радарску станицу за откривање и праћење ваздушних циљева П-18, а такође је уништено људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 107 округа;
Системи ПВО су током протеклог дана оборили 293 украјинске беспилотне летелице и четири ракете из вишецевних ракетних система „хајмарс“ и „ураган“.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 583 авиона, 270 хеликоптера, 19.390 беспилотних летелица, 499 противваздушних ракетних система, 15.709 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.266 борбених возила за ракетне системе, 8.715 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 20.740 јединица специјалних војних возила.
11:29 07.04.2024
Украјина би ускоро могла остати без ракета за системе противваздушне одбране, осим ако Запад не појача испоруке, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
Према његовим речима, Украјина данас има резерве ПВО. Међутим, ако потреба за њиховом употребом остане иста као током протеклог месеца, доћи ће до несташице ракета.
„Можда нећемо имати довољно ракета и наши партнери то знају. Израчунали смо датуме када су нам те ракете потребне, знамо колико у просеку дневно трошимо и такве процесе треба убрзати. То све кошта. Ако смо на почетку рата рачунали само на помоћ, сада рачунамо и на уговоре. Посебно смо почели да сарађујемо са многим земљама, не чекајући помоћ, за новац кроз различите правце, различите споразуме, отворене и затворене. Кренуле су неке испоруке оружја, артиљерије и противваздушне одбране... Чини се да нас сви воле, али новац је новац“, рекао је Зеленски за украјинску телевизију.
Он је додао да Украјина развија домаће оружје против навођених авионских бомби, али није открио детаље.
11:23 07.04.2024
У Харкову је одјекнуло неколико експлозија, јављају украјински медији. Тренутно је у Харковској области на снази узбуна за ваздушну опасност.
11:20 07.04.2024
Русији данас нису потребни преговори са Украјином, потребна јој је само победа, сматра саветник лидера ДНР Јан Гагин.
„По мом мишљењу, сада нам не требају преговори са Украјином. То је моје лично мишљење. Не говорим то сада као званичник. Говорим лично, само као стручњак, као специјалиста. Сада нам једноставно треба победа, јер је украјински режим показао да је терористички режим и да је Украјина терористичка држава“, рекао је Гагин за Спутњик.
Он је нагласио да ни сâм Запад не верује у победу Украјине над Русијом.
„То је у принципу немогуће. И за западне земље, за блок НАТО-а, за САД, за Велику Британију, победа Украјине није толико потребна. Потребније им је слабљење Русије на било који начин. Један од тих начина је управо војна метода и рукама Украјине“, објаснио је Гагин.
11:03 07.04.2024
Референдум у Доњецкој области 2014. године - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
РУСИЈА
Дан када је Доњецк рекао „не” фашизму
09:52 07.04.2024
Саветник лидера ДНР Јан Гагин изјавио је за Спутњик да се у Украјини не може искључити војни преврат за свргавање украјинског председника Владимира Зеленског и да би пуч могао да предводи бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.
Гагин је додао да сматра да је Зеленски други нелегитимни председник после Петра Порошенка, а да је, истовремено, важно за Запад да одржи привид неке демократије у Украјини, због чега, након отказивања председничких избора, у овој земљи није искључен војни преврат.
„Сасвим је могуће да ће Зеленски бити смењен војним превратом. Има довољно кандидата за његово место у земљи, а сваки од њих има подршку страних обавештајних служби земаља НАТО-а. У сваком случају, неки од њих може се поставити као још једна фигура на шаховској табли. Прво су звали Залужног, пре свега, зато што је Залужни имао и још увек има одређени ауторитет и међу цивилима и војском“, сматра саговорник агенције.
Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године. Међутим, избори су отказани због ванредног стања и опште мобилизације. Зеленски је навео да сада „није право време за изборе“, истакавши да на ово питање треба ставити тачку.
07:56 07.04.2024
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је за „Фајненшел тајмс“ да руске авионске бомбе редовно уништавају положаје украјинских оружаних снага.
Кулеба је додао да је немогуће сакрити се од вођених бомби, а једини начин да им се супротстави је да се обори бомбардер.
Према његовим речима, Кијев ће најкасније средином лета моћи да добије ловце Ф-16, који би наводно могли да поправе ситуацију у ваздуху.
07:53 07.04.2024
У ослобођеној Авдејевки биће развијен програм обнове стамбених објеката, састављају се спискови становника, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин.
„Прећи ћемо на потпуну обнову кућа у Авдејевки чим то дозволи оперативна ситуација“, додао је он.
Пушилин је истакао и да радови на обнови у Артјомовску, Соледару и Марјинки још не могу да почну због близине линије фронта, али да ће сви ослобођени градови Доњецке Народне Републике бити обновљени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала