Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Размотрићемо иницијативу о враћању смртне казне, али имам уздржанији став

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилош Вучевић
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
Пратите нас
Мандатар за састав владе Милош Вучевић изјавио је, поводом најаве подношења иницијативе о враћању смртне казне, да разуме емоције грађана, али да као адвокат има уздржанији став, додајући да се све мора добро проценити и онда доћи до конкретног и стручног одговора.
Вучевић је казао да ће то питање размотрити и дати одговор јавности чим се формира влада и када добију иницијативу председника Републике о враћању смртне казне.
„Разумем емоције грађана. И сам сам родитељ. Дозволићете ми да као адвокат можда имам нешто уздржанији став и да увек покушавам да разумем све оно што су нас учили на Правном факултету. Наравно да разумемо шта су наше обавезе као чланице Савета Европе, али ће влада свакако размотрити сваку иницијативу, па и ту“, рекао је Вучевић одговарајући на новинарска питања после подношења листе СНС-а с коалиционим партнерима ГИК-у у Београду.
Вучевић је навео да нема дилему да би у овом тренутку већинска Србија подржала да се за та најтежа кривична дела врати смртна казна.
Међутим, како је додао, мора добро да се процени, добро да се разуме и онда ће бити дат врло конкретан и стручан одговор „водећи рачуна да ничије право и слободу не повредимо, да се ни о кога не огрешимо, да чујемо и и струку, да разумемо очекивање јавности и да не угрозимо политичке позиције Србије у међународним институцијама“.
„Баш са тим Саветом Европе нас чека пакао око пријема тзв. Косова. Морамо да разумемо све околности које нас окружују, али ми као влада смо обавезни да разматрамо предлоге председника Републике и ја сам сигуран да ће већина чланова владе бити за то. Питање је шта Србија може да уради и како то можемо да урадимо. Ако би се и променио Кривични законик то је за убудуће, не може ићи ретроактивно“, рекао је Вучевић.
Мештани Бора пале свеће за малу Данку Илић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
СРБИЈА
Вучић: Тражићу враћање смртне казне у Кривични законик
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала