- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Зеленски није прва жртва америчких избора

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
Пратите нас
Москва је више пута упозоравала на погубан утицај америчког изборног процеса на спољнополитичке поступке Вашингтона, али је председник Украјине Владимир Зеленски то схватио тек сада, када је и сам постао жртва ове карактеристике америчког политичког система, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је на свом Телеграму подсетила на изјаву Зеленског да је Кијев постао талац америчког изборног процеса када је у питању издвајање помоћи преко америчког Конгреса.
„А зар до 2024. године у САД није било избора? Или су председнички избори који нису одржани у Украјини пребачени у САД? Схватам да Зеленски жели да мисли да је он једини и да се све врти око њега, али није. Он је само један ред на дугачком списку жртава ‘америчких избора’, тачније речено – америчког система. Један од оних који је био чврсто убеђен да су им САД савезници“, написала је Захарова.
Захарова је упоредила ситуацију у Украјини са догађајима у проамеричком Јужном Вијетнаму почетком 1960-их. Тада је Вашингтон подржавао лидере у Сајгону. САД су им обећале велику помоћ и допринеле подели земље. Године 1961. Сајгон је чак посетио и амерички потпредседник Линдон Џонсон, али су већ 1963. године „савезници Вашингтона“ свргнути у војном преврату и убијени. Супруга једног од свргнутих лидера је касније приметила: „Онима којима су Сједињене Америчке Државе савезници, непријатељи нису потребни“. Године 1975. обзнањено је да су САД знале за предстојећи преврат, али су одлучиле да га не спрече. Према другој верзији, Вашингтон је чак инспирисао државни удар, сменивши председника, приметила је Захарова.
„Упозоравали смо. Једноставно, ‘господин Ну’ (по аналогији са супругом једног од свргнутих вођа, Мадам Ну) није то хтео да схвати. Или није могао. Сада је почео да схвата“, закључила је она.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала