- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Конференција о Украјини може ускоро бити одржана у Швајцарској

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаГосударственный флаг Швейцарии
Государственный флаг Швейцарии - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Швајцарска намерава да организује конференцију на високом нивоу о Украјини средином јуна, јавља Блумберг, позивајући се на изворе.

„Конференција би се могла одржати од 16. до 17. јуна, али још није јасно колико ће земаља на њој учествовати“, наводи агенција, истакавши да може бити представљено 80-100 држава, углавном из „глобалног југа“.

Како су истакли саговорници агенције, кључно питање је учешће Кине, што ће омогућити Швајцарској „да обезбеди поверење у иницијативу“.
Представник швајцарског министарства спољних послова је напоменуо да датум и место конференције још увек нису познати. Извори агенције јавили су да би то могло да се одржи у швајцарском граду Луцерну.
„Поред ставова Украјине, Русије и Европе, важно је чути и мишљење „глобалног југа“, који ће играти кључну улогу у могућем укључивању Русије у овај процес. Зато ми одржавамо контакте са Кином, Индијом, Бразилом, Јужном Африком и Саудијском Арабијом“, додао је представник швајцарског Министарства спољних послова.
Блумберг напомиње да неколико земаља инсистира на учешћу Русије на конференцији, али Кијев жели да се договори о кључним принципима који ће „формирати основу за будући споразум” пре него што укључи Москву у дијалог.
Министарство спољних послова Русије је у марту саопштило да Русија не намерава да учествује на међународној конференцији о миру у Украјини која је планирана да буде одржана у Швајцарској. Објашњавајући разлоге за ову одлуку, званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је нагласила: „Овај форум ће бити посвећен промовисању ултимативне „формуле Зеленског“, иако се његови швајцарски организатори претварају да траже заједнички именитељ мировних иницијатива различитих земаља".
Преносиви ракетни систем корнет у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руска војска „искандерима“ уништила складиште дронова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала