Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Чланови Српске листе иступили из општинских изборних комисија на северу Косова и Метохије

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСеверна Косовска Митровица са српском заставом
Северна Косовска Митровица са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Чланови општинских изборних комисија на северу Косова и Метохије из Српске листе поднели су данас оставке, објавили су приштински медији, позивајући се на портпарола централне изборне комисије у Приштини Ваљмира Ељезија.
„Могу да потврдим да смо прихватили оставке четири члана општинских изборних комисија за општине Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица, које је ЦИК претходно именовао за представнике политичког субјекта Српска листа“, изјавио је Ељези за „Репортери“.
Чланове изборних комисија именовала је централна изборна комисија 18. марта, а за 21. април је предвиђено гласање за смену албанских градоначелника у четири општине на северу КиМ, који су изабрани на нелегитимним изборима одржаним у априлу 2023. на којима је гласало само око три одсто бирача и које су Срби бојкотовали због тога што Приштина не спроводи бриселске споразуме, због сталних упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север и противправних хапшења Срба.
Од тада се на челу четири општине на северу покрајине налазе Албанци, иако Срби чине 95 одсто становништва.
Српска листа је у недељу саопштила да је њен став да се не излази на предстојећи референдум на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу КиМ, јер је, како је истакао председник СЛ Златан Елек, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе.
Елек је истакао да су за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену јер је у последње време већи број Албанаца на бирачким списковима и број бирача је несразмерно повећан за чак 433 одсто.
Елек је указао и да, ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала