Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Следеће недеље нови састанак Београда и Приштине у Бриселу о питању динара

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће следеће недеље у Бриселу бити одржан нови састанак у оквиру дијалога на којем ће се разговарати о питању употребе динара на КиМ и изразио наду да ће тада бити финализиран аранжман на основу идеја Европске уније.
Лајчак је током форума „ЕУ се сусреће са Балканом“ у Софији позвао на примену Охридског споразума, а када је реч о питању забране употребе динара на КиМ, рекао је да је ЕУ током претходног састанка на нивоу главних преговарача Београда и Приштине 4. априла у Бриселу представила своје идеје, које су прихватиле обе стране.
Он је подсетио да су у последњих пет недеља одржана четири састанка делегација Београда и Приштине на којима се разговарало о питању употребе динара.
„Поново смо се нашли у ситуацији да морамо да се носимо са последицама одлуке, а не да расправљамо пре доношења одлуке“, рекао је Лајчак и нагласио да ЕУ жели да буде сигурна да нису људи ти који ће плаћати цену због одлука такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара.
Он је оценио и да су разгoвори конструктивни.
„Обе стране долазе и атмосфера је конструктивнија него иначе. Рекао бих да постоји напор да се нађе решење“, казао је Лајчак.
Он је додао да сматра да је, од свих процеса на Западном Балкану, нормализација односа између Београда и Приштине највише стратешки процес јер, како је навео, утиче на цео регион.
Лајчак је назвао тај процес ролеркостером и у том смислу навео да су постојали периоди нормализације, као и управљања кризама, а као пример навео је и насилне сукобе на КиМ у мају прошле године и догађаје у Бањској у септембру.
Истовремено је указао на постизање споразума у фебруару и марту прошле године, односно на Охридски споразум који је, како је рекао, „путоказ на путу нормализације“ односа две стране.
„Са тим више не треба да постављамо питање шта треба да се уради или како то урадити. Истовремено, истина је да сам се надао да ће већина имплементације бити обављена. Нажалост, врло мало се догодило“, рекао је Лајчак.
Он је навео и да је нормализација односа Београда и Приштине веома осетљив процес.
„Мислим да стране нису спремне за то. Не видим да су друштва спремна. Оно што видим је да сваки пут када напредујемо, оба лидера, председника Вучића и премијера Аљбина Куртија, жестоко критикује опозиција, иако би их у стварности требало похвалити, јер напредак у нормализацији је добра ствар за све грађане“, нагласио је Лајчак.
Он је додао и да се напредак у нормализацији односа не може постићи ако постоји криза на терену.
Договор две стране постоји и не може се поништити, рекао је Лајчак и навео да је сад потребно фокусирати се на примену тог споразума.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала