Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Може ли Вук Јеремић да помогне Србима да избегну жиг геноцида у Њујорку

© Sputnik / Дејан СимићВук Јеремић
Вук Јеремић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Јеремић је као председник Генералне скупштине упознао лидере многих држава и сигурно би могао неке од њих упозорити на злонамерност с којом се нацрт резолуције о тзв. геноциду у Сребреници подноси, сматра бивши шеф дипломатије и амбасадор СРЈ при Уједињеним нацијама Владислав Јовановић.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је прихватио помоћ доскорашњег лидера опозиционе Народне странке и бившег председника Генералне скупштине Уједињених нација Вука Јеремића око лобирања за неизгласавање Резолуције о Сребреници.
Вук Јеремић сигурно има познанства и контакте и могао би бар делимично да допуни напоре државе и упозори људе које је упознао као председник Генералне скупштине да је реч о злонамерној иницијативи која не заслужује никакву подршку, додаје Јовановић.
„Он сам не може много да уради, али добро је и да само један део уради, да би се уз помоћ других напора које ће држава учинити осујети тај злонамерни покушај тзв. удруженог Запада против Србије и српског народа.“

Запад би поново да натовари „жртвеног јарца“ Србију

Према његовим речима, нацрт резолуције о тзв. геноциду у Сребреници је друго име за претварање једног локалног ратног злочина у светски догађај, који би као тзв. геноцид требало да буде помињан једном годишње у УН-у и који би ушао у уџбенике.
Очигледно је да иза нацрта стоји зла намера да се сатанизују Срби као народ и да се на тај начин затвори „та књига која се зове рат у БиХ“ коју је отворила Америка саботирајући план амбасадора Кутиљера о независности БиХ уређеној по кантонима, истиче Јовановић.
„А то је тадашњи председник Србије Слободан Милошевић одмах прихватио, али су Американци 'објаснили' шефу бошњачке делегације Алији Изетбеговићу да ће више добити ако одбије план. Он је одбио и то је био почетак рата. Према томе, Америка је изазвала рат који је био потпуно непотребан. Могло је све да се заврши онако како је Кутиљеров план предвиђао, а Србија је била прва која би признала тако уређену независност БиХ. Сад се све то пренебегава и Запад хоће да жртвеног јарца Србију даље натовари осудама, а нарочито жигом о геноцидности српског народа. А то је крајње злонамерно.“

Раскринкати подвалу Запада

На питање да ли би Србија могла да спречи изгласавање резолуције у Генералној Скупштини, Јовановић одговара да без борбе нема победе наглашавајући да је Србији „бачена рукавица на један веома дрзак и злонамеран начин“.
Србија мора обавестити што више држава о стварном стању ствари и објаснити им да је реч о подвали као што је била она коју је пре две године спровео Запад кроз Генералну скупштину тврдњом да је улазак Русије у Украјину први чина агресије после Другог светског рата, додаје Јовановић.
„Једноставно су обманули чланице Уједињених нација и нису имали поштења и храбрости да признају да су прву агресију они починили пре 25 година и да немају право да осуђују друге док сами не признају тај злочин и не компензирају жртве из земље која је ужасно уништена. А то је нешто што ће као чињеница деловати јако освешћујуће на велики број држава тзв. Трећег света и због тога ће Западу бити јако тешко да овог пута добије потребну већину. Многе земље су се освестиле да је у питању једна непоштена политика, а једном кад обманете међународну заједницу тешко да ускоро можете то да успешно учините још једном.“
Зато не би требало да будемо песимисти јер су велики изгледи да се западна политика према Србији у Генералној скупштини још више раскринка као политика лоших намера које су имали од почетка уништавања бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије па на даље, закључио је Јовановић.
Погледајте и:
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
СРБИЈА
Дипломатска офанзива Србије у УН: Како сребренички минус због Палестине претворити у плус
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала