- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Наришкин: Русија је 1814. сачувала Француску као велику државу

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаДиректор Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин
Директор Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Русија је 1814. године сачувала Француску као велику државу, не дозволивши Великој Британији и Пруској да раскомадају ту земљу након рата и да самим тим наруше равнотежу снага у Европи, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин, који је и на челу Руског историјског друштва.
„Наша земља 1814. године није просто помогла европским народима да што брже окончају крвопролиће, него је и на све начине допринела успостављау праведног послератног светског поретка“, рекао је Наришкин на округлом столу поводом 210. годишњице уласка руске војске у Париз.
Према његовим речима, супротставивши се својим савезницима, а пре свега Великој Британији и Пруској које су инсистирале на распарчавању Француске на неколико делова, Русија није дозволила да се то догоди и да се наруши равнотежа снага.
Наришкин је подсетио на то да је Бечки конгрес, у чијој је организацији водећу улогу имала руска дипломатија, израдио нови систем међународних односа, који је Европи омогућио неколико деценија мира.
„Праведно је рећи да је тај систем, који је добио назив бечки, постојао све док га нису разориле саме европске државе, укључујући бивше савезнике Русије који су иступили против наше земље током Кримског рата“, рекао је Наришкин.
Заузимање Париза 1814. године, закључна је етапа рата земаља Шесте коалиције (Русије, Пруске, Аустрије и других земаља) против Француске, након које се Наполеон одрекао престола.
Почетком 1814. године савезничке армије започеле су офанзиву на Француску из разних праваца, а 30. марта 1814. године руска војска је под командом фелдмаршала Петра Витгенштајна ушла у Париз. Француска војска, ослабљена после неуспешног похода Наполеона на Русију и дуготрајних борби, није успела да пружи ефикасан отпор.
Услед тога Француска је била приморана да закључи Париски мировни споразум са савезницима и изгубила је знатан део територије.

Совјетски Савез уврстио Француску међу победнике нацизма

Наришкин је, такође, рекао да је највећи део данашње француске политичке елите заборавио да је Совјетски Савез након Другог светског рата уврстио Француску у земље-победнице нацизма.
„Сећамо се и поштујемо сећање на пилоте ексадриле 'Нормандија – Неман', памтимо францускки Покрет отпора. Али сећамо се и да су под Хитлеровим заставама на руску територију дошли пукови и дивизије Француза“, рекао је Наришкин.
Он је додао да је, без обзира на то, Совјетски Савез под Стаљиновом владавином, када је потписиван акт о потпуној и беспоговорној капитулацији Хитлерове Немачке, посадио француског представника на страну земаља-победница-
„То је памтио и велики француски и светки лидер, генерал Де Гол. У сваком случају, међутим, највећи део данашње политичке класе у Француској је то, нажалост, заборавио“, додао је Наришкин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала