- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска „палантинима“ успешно гуши електронске системе украјинске војске

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаКопнени вишенаменски модул за ометање "Красуха 4" на тактичко-специјалним вежбама јединица за радио-електронску борбу руске војске на полигону "Свердловски"
Копнени вишенаменски модул за ометање Красуха 4 на тактичко-специјалним вежбама јединица за радио-електронску борбу руске војске на полигону Свердловски - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
У Забајкалском крају, у југоисточном делу Сибира, одржане су вежбе припадника јединица за радио-електронску борбу Источног војног округа уз примену најновијих система за електронско ометање „палантин“, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Посебна пажња је посвећена примени модерних система ‘палантин’ који су предвиђени за радио-електронско обавештавање, сузбијање постојећих и перспективних система комуникације противника који су засновани на савременој програмској платформи“, рекли су у руском Министарству.

Војници су извели низ акција у циљу распоређивања специјалне опреме и технике, откривања војних средстава и извиђачких комплекса условног непријатеља, као и њихово радио-електронско сузбијање.

Ново покољење

„Палантин“, а може се срести и ознака „палантин-к“, је оперативно-тактички комплекс за електронско ометање нове генерације, које су произвели експерти концерна „Сазвежђе“ који је део „Ростеха“.
Први комплекси су били представљени на форуму „Армија 2016“, а 2019. године су били испоручени војсци у Вороњежу.
Палантин“ је предвиђен за радио-електронско извиђање и сузбијање перспективних вишефункционалних система за радио везу противника, међу којима су и средства изграђена на SDR (Software defined radio) технологијама.
У комплексима „палантин“ је реализован савремени систем подршке у доношењу одлука, који омогућава апарату да сам направи оптимални алгоритам реализације задатака.
Први системи који су били коришћени 2019. године су могли да угуше радио-електронске сигнале условног непријатеља у опсегу од око хиљаду километара.
Руска војска истиче да се овим системима „непријатељ ослепљује“ у краткоталасном и ултракраткоталасном дијапазону. Осим тога, систем има функцију да може да обједини различите комплексе за радио-електронску борбу и извиђање што значајно повећава ефикасност примене.
„Палантин“ руска војска већ примењује у зони специјалне војне операције у Украјини, а први пут је коришћен 2022. године. Потврђено је да модерни комплекс онеспособљава украјинске дронове, мобилне и интернет везе украјинске команде.
„Систем ради на удаљености већој од 20 километара и може да онеспособи изворе комуникације и интернета на непријатељским позицијама, без нарушавања цивилне инфраструктуре. Самостално открива и онемогућава непријатељске беспилотне летелице, пресреће сигнале, тако да дрон губи контакт са оператором на земљи“, рекли су у Министарству одбране Русије.
Прецизније карактеристике система се не откривају, али руска војска тврди да је „палантин“ по својим могућностима надмашује системе претходне генерације за два или три пута и тренутно нема аналога по борбеним карактеристикама ни у једној војсци водећих држава.

„Залог победе“

Ове врсте комплекса су веома актуелне у савременим условима сукоба у којима се користе дронови, тако да је гушење веза противника кључни елемент, рекао је војни експерт, пуковник у пензији Виктор Литовкин.
Војни експерт Михаил Ходарјонак сматра да је најважнији задатак у сукобима – дезорганизација система управљања противника.

„Овај задатак се решава средствима за радио-електронску борбу, као што је ‘палантин’. Руске јединице имају на располагању такву технику и средства за сузбијање свих врста комуникације и система управљања беспилотним летелицама. Чак могу да решавају задатке у сузбијању система глобалног позиционирања. Успешно коришћење таквих средстава електронске борбе је залог победе“, рекао је он.

Ходарјонак је објаснио опште принципе рада овог система.
Истакао је да се прво одређује колико се често сигнал појављује, онда се користе разне врсте ометача, који могу да буду различите јачине или карактера. Циљ је да се противник лиши комуникације и могућности да користи дигиталне системе. Самим тим се онемогућава противнику да управља војском и наоружањем, а руска војска долази до циља.
Руски експерт је истакао да комплекси као што је „палантин“ значајно повећавају оперативне могућности руских јединица.

„Што више буде тако добрих и разноврсних комплекса за радио-електронско ратовање,ојачаће се могућности руске војске. Такви системи би требало да буду у свим бригадам и батаљонима, да се користе на копну, у ваздуху, на мору и у лукама“, закључио је руски експерт.

Авион америчке морнарице ЕА-18Г Гроулер полеће са носача авиона Карл Винсон - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Пентагон: Авиони за радио-електронско ратовање које шаљемо у Европу нису претња Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала