Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је показао сусрет Макрона и Вучића

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеАлександар Вучић и Емануел Макрон
Александар Вучић и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Величанствен дочек српског председника Александра Вучића у Паризу који му је током званичне посте Француској приредио председник ове државе Емануел Макрон остао је у сенци неслагања двојице лидера о косовском питању јасно исказаних на заједничкој конференцији за новинаре.
Иако су се обојица сложила да је Европска унија заједничка интересна зона, српском председнику није се свидело како је Макрон говорио по питању Косова и Метохије, односно да се обе стране, Београд и Приштина, подједнако труде, што српски председник није могао да оћути набројавши шта све Приштина није испунила, од Бриселских и Охрдиског споразума, избора на Северу, експропријације српске земље и присуства косовске полиције, до пуцања на српску децу.

Јасно исказан став Србије

Дипломата и бивши амбасадор Бранко Бранковић каже за Спутњик да је српски председник поступио исправно и умерено али са јасним ставом да се не слаже са Макроном када је реч о Косову и Метохији.

„Вучић је био сигурно веома детаљан у разговору са Макроном насамо али је важно што је на конференцији за штампу јасно ставио до знања да Србија остаје при ставу да Косово није држава и да је то што раде државе ЕУ врхунска хипокризија", истиче дипломата.

Он констатује да је Макрон стављајући у исту раван Србију као суверену државу и Косово као протекторат хтео да стави до знања да се њихов поглед на ствар неће променити.
С друге стране, напомиње Бранковић, свесни су да ЕУ не може да буде комплетна без Србије, али Србије под њиховим условима и отуд толико приче око тога, јер би били на великој муци ако би Србија окренула леђа путу ка ЕУ.
Према речима Бранковића, из Макроновог обраћања закључује следеће:
„Показало се у ствари, да Француска не одступа од ставова Европе а пре свега ставова Запада, односно, чувеног трија Америка, Британија и Немачка у вези са положајем Србије у овом тренутку. Дакле, за међународни положај Србије и за све остало што је везано за будућу сарадњу везану за пријем Србије у ЕУ,“ каже Бранковић.
Другим речима, додаје наш саговорник, Макрон је остао чврсто при ставу који је познат а то значи – независно Косово, а да заборавимо на сарадњу са Русијом.

Очај Запада

„Ја у целој тој ствари видим очај на страни Запада, јер морају да нас притискају, пошто су све адуте које су имали везано за Украјину прокоцкали при чему се и само постојање НАТО пакта јако уздрмало. То значи да Европска унија мора озбиљно да размисли шта ће, јер оно што су уложили у Украјину је било узалуд јер Русија ту побеђује без обзира на Макронове речи да Русија не сме победи. То је заваравање и мислим да и они то знају. Али не знајући шта ће и како да се извуку из Украјине а да спасу образ Макрон и остали покушавају да оним што је везано за Косово нас натерају да направимо неки потез, који би њима дао оправдање и за НАТО бомбардовање Југославије, и за Украјину,“ оцењује Бранковић.
Макрон и Вучић су даљи разговор наставили иза затворених врата а тема је како је раније најављено са наше стране захтев Приштине за улазак у Савет Европе.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
СРБИЈА
Вучић саопштио Макрону: Приштина није испунила ниједну тачку из Охридског и Бриселских споразума
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
СРБИЈА
Макрон: Нормализација односа са Приштином залог за стабилност региона и Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала