Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић данас у Паризу са Макроном

© Фото : INSTAGRAM - BUDUCNOST SRBIJEАлександар Вучић и Емануел Макрон
Александар Вучић и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Јелисејској палати са председником Француске Емануелом Макроном, на чији позив борави у званичној посети тој земљи.
Испред Јелисејске палате у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за председника Србије.
Предвиђено је да се двојица председника обрате на заједничкој конференцији која ће се одржати у Јелисејској палати, а потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за председника Вучића.
Након тога уследиће разговори у четири ока.
Биће то њихов двадесети сусрет до сада, а председник Вучић, је уочи овог састанка, оценио да је то можда и најважнији сусрет у последње три деценије за нашу земљу.
„Овај ће бити најважнији, биће стратешки састанак, мислим да су се и Французи за то припремили и ми се припремамо“, рекао је Вучић.
Како је најавио, разговараће се о 14 тема.
Међу главним темама су европске интеграције, питање дијалога Београда и Приштине, улазак такозваног Косова у Савет Европе, јачање билатералне сарадње, Експо 2027, ИТ сектор, вештачка интелигенција, пољопривреда, наменска индустрија и одбрана, као и нуклеарна енергија.
Када је реч о наменској индустрији и одбрани, председник Вучић ће о томе засебно разговарати са Макроном, али и са француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом са којим ће се састати у уторак.
Навео је да ће са руководством компаније „Дасо“ разговарати и о куповини 12 борбених авиона „рафал“.
Такође, он ће данас разговарати и са представницима француске електропривреде (ЕДФ), након чега ће министар финансија Синиша Мали потписати меморандум о разумевању са француском електропривредом о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.
Када је реч о нуклеарној енергији, Србија жели да са француском успостави ближу сарадњу, с обзиром на то да је Француска водећа земља када је реч о нуклеарној енергетици у Европи и свету, 70 одсто струје добија из нуклеарних реактора.
Током дана, председник Вучић састаће се и са председником француског Сената, горњег дома француског парламента Жераром Ларшеом. Данас ће положити и венац на спомен-плочу „Верност за верност“ у Палати Инвалида, у знак сећања на историјско пријатељство Србије и Француске.
„Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације“, исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.
Председник Вучић ће другог дана дводневне званичне посете Паризу разговарати са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника - МЕДЕФ Интернатионал као и са представницима француских компанија, који су исказали велико интересовање за овај сусрет.
Иначе, Француска је један од водећх инвеститора у Србији, где има 120 компанија и запошљава више од 12.000 радника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала