- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Завод за унапређивање образовања одобрио да се документарац о бици на Кошарама користи у настави

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик Јунацима са Кошара у Београду
Споменик Јунацима са Кошара у Београду - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
О бици на Кошарама ђаци старијих разреда школа у Србији могли би да уче и из документарног филма „НАТО агресија 1999. Кошаре“, снимљеног по идеји наставника историје из Ниша Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића, пошто је Завод за унапређење образовања и васпитања одобрио да се користи у настави.
Стручни тим Завода с пажњом је одгледао овај филм и проценио његове карактеристике од значаја за образовање и васпитање ученика основних и средњих школа, преносе „Новости“.
Посебна пажња посвећена је неговању сећања на страдале припаднике војске и полиције, кроз филмску причу која је емотивна и буди родољубива осећања, навели су из Завода.
„Због поменутих карактеристика филма, мишљења смо да је погодан за ученике завршног разреда основне школе, као и за ученике средњих школа, с тим да се, у складу са узрастом, подразумевају различите припреме и активности пре и после гледања филма. Гледање филма лако се може довести у везу са циљевима образовања и васпитања дефинисаним законом, који се односе на развијање националног идентитета и припадности Србији, као и са садржајима и исходима из програма историје, српског језика и књижевности, грађанског васпитања и других обавезних предмета и изборних програма, те стога представља изванредну подлогу за разговор са ученицима о многим темама - не само о рату и страдању“, указали су из Завода.
Аутор филма Ђорђе Бојанић изјавио је да је циљ документарца да се приближи суштину и значај ове битке и јунаштва ученицима.
„Кроз причу од 50 минута воде нас борац и јунак са Кошара Дарко Анђелковић и пензионисани генерал-пуковник Владимир Лазаревић. Цела прича је проткана кроз нараторски део Бошка Козарског, и казивање песника др Данила Васојевића, брата јунака Ивана Васојевића Јагуара“, навео је Бојанић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала