Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Александар Први Карађорђевић: Симбол српско-руско-француског пакта мира

© Sputnik / Биљана СимићУ Руском дому представљена је књига Јелене Бондареве „Александар Први Карађорђевић – православни краљ Југославије“.
У Руском дому представљена је књига Јелене Бондареве „Александар Први Карађорђевић – православни краљ Југославије“. - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
У Руском дому представљена је књига историчара Јелене Бондареве „Александар Први Карађорђевић – православни краљ Југославије“.
Реч је о првој биографији краља Александра објављеној у Русији, а ауторка је, користећи нове изворе и архивску документацију, изнела своје виђење биографије оснивача Југославије, чијим је залагањем, између осталог, отворен Руски дом, отворен управо на данашњи дан 1933. године.
Говорећи о књизи, Бондарева је указала да су Руси, који су тада као избеглице дошли у Србију, примљени са великом топлином и љубављу.
Како је рекла, они су у краљу пронашли оно што су изгубили у Русији – монарха и поштовали су га и волели као и свог цара.
„Кад сам почела рад нисам знала да ће то бити биографија, то је било замишљено као књига ‘Краљ Александар и Русија’“, рекла је ауторка наводећи да је од 90-тих година, кад је почела рад, „опседнута“ животом краља Александра.
Подсетила је на његово школовање у Санкт Петербургу у елитној војној школи. Иако постоје дилеме да ли је завршио ту школу и многи сматрају да није, Бондарева открива да јесте али овде у Србији где је дошао и његов руски учитељ.
Указала је и на тесне везе Александра Првог Карађорђевића са породицом Романов.
„Док је био у војној школи био је примљен код цара Николаја, који је после више сати разговора, рекао: ‘Гледајте на овог момка као на мог сина’“, рекла је она.
Једна делегација из Србије, у којој је био и Никола Пашић, боравила је једном приликом у Русији а поред политичких разговора једна од тема је била и могућа женидба Александра Карађорђевића и једне од кћерки цара Николаја, навела је Бондарев.
Према неким сведочанствима био је заљубљен у велику кнегињу Олгу (сестру цара Николаја) а након убиства царске породице у Јекатеринбургу краљ је то веома тешко поднео, „био је између живота и смрти“. Али, како је рекла Бондарева, докумената који би то потврдили - нема.
Књига садржи и оцене и ставове бројних историчара и филозофа о његовој личности и трагичној погибији.
„Све то треба да нас наведе да његову личност оценимо са неким другачијим искуством“, закључила је Бондарева.

Срби и Руси једноверна браћа

Протојереј Виталиј Тарасјев је рекао да су српски и руски народ једнокрвна и једноверна браћа и да се њихов однос темељи на Јеванђељу и православној вери. Кроз историју заједничких односа смо се помагали.
„Тако је било и за време краља Александра Првог Карађорђевића, када су руске избеглице у осетиле ту српску и његову личну љубав, коју је краљ изградио још у царској Русији где се школовао“, навео је он.
На десетине руских избеглица које су дошле у Србију, рекао је Тарасјев, наишле су на најтоплији пријем у српском народу, добијали љубав, саучешће у патњи и били су подржани на сваки начин.
„На пример руски официри су остали официри у краљевој војсци и добијали накнаду као и српски официри. Краљ је заслужан и за културни живот Руса, помогао да буду основане руске црквене општине, на пример у Словенији, Загребу, Сарајеву, Херцег Новом где и данас постоји руско гробље, у Битољу, а у Србији у Вршцу где је био кадетски корпус који је краљ, здушно подржавао и у Београду“, навео је он.
Вест о његовом убиству у Марсеју се брзо проширила међу руским избеглицама широм света јер су сви знали ко је он, подсетио је Тарасјев и испричао да су на улазу у Руски дом убрзо након тог догађаја биле постављене две спомен-плоче, једна у част цара Николаја Романова, као заштитника Срба, и друга у част краља Александра као заштитника Руса, навео је он.

Симболичан тренутак за сећање на српског краља

Председник Фондације ,,Историjска перспектива", академик САНУ, Наталија Нарочницка је оценила да је симболично што се у тренутку када се православни свет супротставља Западу, сећамо живота и трагедије српског краља.

„Симболично је и што смо се упознали у епохи 90-тих и тада почели борбу и подршку идејама које је подржавао и краљ Александар. Судбине наших народа су повезане, чак и када елите одбијају да то схвате. Голгота руског народа и царске Русије с почетка 20. века утицали су и на српски народ, као и распад СССР, јер да је Совјетски Савез преживео да ли би се Запад осмелио на оно што је урадио Србији? Ако је краљ Александар преживљавао судбину и драму Русије као своју, тако смо и ми преживљавали 90-тих година српску драму. Српска трагедија 90-тих година помогла је нама Русима да поново спознамо себе и крене својим путем“, навела је она.

Она је, говорећи о краљу, навела и да је он схватао да Русима који су избегли у Србију није довољно дати само хлеб, већ да им подједнако важан и духовни живот и то им је омогућио.
Повезујући ту подршку са данашњицом, Нарочницка је напоменула да је Србија једина земља која отворено подржава Русију и где се несметано може чути руска химна.

Два српска краља - војника

Жак Огар, пуковник, стручњак за геополитику указао је на симболику представљања ове књиге у Руском дому јер се говори о временима када су три земље биле пријатељи и савезници.
Према његовим речима, краљ Александар је симбол тројног пакта, пакта мира - српско-руско-француског.

„Данас смо обједињени око личности краља Александра Карађорђевића. Долазим из старе француске војничке породице. У француској војсци су два популарна краља - краљ Петар Први и краљ Александар. Они уживају велико поштовање јер су то два војника. Александар Први је ратник Балканских ратова а онда и Великог рата. То је краљ који иде заједно са својим војницима, пријатељ адмирала Гепрата, Франша Д`Епереа и других француских официра“, рекао је он .

Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала