- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Директор Запорошке нуклеарке о нападима Кијева: На корак смо од нуклеарне катастрофе

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Директор Запорошке нуклеарне електране Јуриј Черничук изјавио је да украјински напади стварају „директну претњу по безбедност електране“ и позвао је да се обустави гранатирање нуклеарке.
„У последњих пет дана, почев од 5. априла, Запорошка нуклеарна електрана била је изложена нападу беспилотних летелица Оружаних снага Украјине, нападу без преседана у својој историји. Створена је директна претња по безбедност електране. Ми смо на корак од могуће нуклеарне катастрофе“, упозорио је Черничук, објављено је на Телеграму листа „Известија“.
Такође је додао да у овом моменту нема знакова оштећења критичне инфраструктуре електране, а сви напори особља усмерени су на то да се одржи њен безбедан рад.
Черничук је позвао руководство европских држава да одмах реагују на директне претње по безбедност Запорошке нуклеарке, а од украјинских снага је захтевао да „моментално престану са гранатирањем“.
Подсећамо, 7. априла прес-служба Запорошке нуклеарне електране саопштила је да је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока. Констатовано је да није било критичних оштећења на електрани.
Такође, 9. априла саопштено је да је украјински дрон напао објекат Запорошке нуклеарке. Жртава није било. Међународна агенција за атомску енергију је саопштила да се центар за обуку Запорошке нуклеарке, који је нападнут, налази изван пречника платформе, око пола километра од првог реактора, те да инцидент није угрозио нуклеарну безбедност централе. Свих шест реактора је заустављено током шротеклих 20 месеци.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
СВЕТ
Гроси осудио напад на Запорошку нуклеарку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала