- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба „Први светски рат из колекције Дејана Крагића“ у Дому војске

© Tanjug / Сава РадовановићИзложба „Први светски рат из колекције Дејана Крагића“ у Дому војске
Изложба „Први светски рат из колекције Дејана Крагића“ у Дому војске - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Изложба „Први светски рат из колекције Дејана Крагића" отворена је у Малој галерији Дома Војске Србије и трајаће до 20. априла.
Крагић је оснивач и председник Удружења грађана „Српско историјско наслеђе“ и његовим вишедеценијским радом је створена збирка која сведочи о периоду од 1914. до 1918. године.
Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић, који је отворио изложбу, захвалио је удружењу „Српско историјско наслеђе на „чувању историјских истина о нашем народу“ и приметио „поједини изложени предмети не постоје чак ни у званичним музејским збиркама“.
© Tanjug / Сава РадовановићДејан Крагић је вишедеценијским радом створио збирку која сведочи о периоду од 1914. до 1918. године
Дејан Крагић је вишедеценијским радом створио збирку која сведочи о периоду од 1914. до 1918. године - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Дејан Крагић је вишедеценијским радом створио збирку која сведочи о периоду од 1914. до 1918. године
Изложбу чине насловне стране новина, фотографије, документа и други предмети из времена Првог светског рата.
Поставка је подељена у седам целина – „Србија и савезници“, „Савез централних сила“, „Београд под окупацијом“, „Црвени крст“, „Српски дани у Француској“, „Пропаганда“ и „Неговање традиције“.
„Ови предмети су само мали део Крагићеве колекције, али довољно вредни да завреде пажњу. Кроз изложбену поставку негујемо сећање на све учеснике рата, да их никад не заборавимо“, истакла је начелница Галерије Дома војске Јелена Кнежевић.
Изложени радови представљају споменике једног времена и подсетнике на велике трагедије и геноцид који су заувек обележили наш народ  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
КУЛТУРА
Из мрака створени мостови светлости: Збирка Музеја жртава геноцида опомена за будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала