- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески министар: Пекинг и Москва се залажу за економску глобализацију

© Tanjug / AP/Pedro PardoКинески министар спољних послова Ванг Ји
Кинески министар спољних послова Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Кина и Русија ће наставити да се залажу за инклузивну и просперитетну економску глобализацију и против једностраних дејстава и протекционизма, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји после састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.
Кинески министар је додао и да Кина и Русија, као велике земље и сталне чланице Савета безбедности УН, имају важну међународну одговорност за решавање горућих питања.
Према његовим речима, Кина и Русија ће заједно обезбеђивати стабилност међународних производних и логистичких ланаца и развијати нове покретачке снаге за глобални развој и напредак.
Ји је нагласио да две земље треба да промовишу мултиполарни свет.
„Неопходно је подржавати једнакост великих и малих земаља, одупирати се хегемонији и политици силе, одупирати се монополу неколико земаља у међународним пословима и ефикасно промовисати демократизацију међународних односа“, рекао је кинески министар.
Русија и Кина су превазишле тешкоће и нашле прави пут за промовисање здравог и стабилног развоја билатералних односа, оценио је Ји.
Коментаришући једностране санкције, кинески дипломата је рекао да су такве санкције чин застрашивања који крши међународно право, праведан и легитиман међународни поредак и у супротности је са трендом светског развоја и напретка.
Он је нагласио да се „Кина оштро противи, Русија се оштро противи и да све земље морају да се уједине како би се заједнички томе супротставиле“.

О сукобу у Украјини

Кина се нада да ће сукоб у Украјини престати што је могуће пре, рекао је кинески министар.
„Што се тиче украјинског питања, за Кину су основна четири принципа које је предложио председник Си Ђинпинг. Надамо се да ће доћи до прекида ватре што је пре могуће“, рекао је Ванг Ји.
Он је додао да, када је у питању сукоб у Украјини, Кина подржава сазивање међународне конференције на којој би Русија и Украјина потврдиле учешће, као и равноправно учешће свих страна и дискусију о свим мировним плановима.

О НАТО-у

Кина се противи блоковској конфронтацији, посебно у Азијско-пацифичком региону, НАТО не би требало да пружа своје руке према овом региону, рекао је кинески министар.
„Неопходно је придржавати се истинског мултилатерализма и одупрети се свим ‘уским круговима’ који се баве блоковском конфронтацијом. То је посебно актуелно у Азијско-пацифичком региону, где се налазимо. НАТО не би требало да задире у наш заједнички дом, објаснио је Ји.
Он је нагласио да ниједна изјава и поступци у корист конфронтације нису популарни и немају будућност у Азијско-пацифичком региону.
Ванг Ји и Сергеј Лавров одржали су у уторак билатералне разговоре у Пекингу, након чега су одржали заједничку конференцијоу за медије.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала