- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров у Кини: Настављамо борбу против тероризма, односи Москве и Пекинга на невиђеном нивоу

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји
Министри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Русија и Кина ће наставити сарадњу у борби против тероризма, укључујући и мултилатералне механизме након терористичког напада у „Крокус сити холу“, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем.
Лавров је захвалио кинеској страни на изразима саучешћа и нагласио да ће сви који су умешани у терористички акт несумњиво бити кажњени.

Решавање украјинске кризе без интереса Москве нема перспективу

Поред тога, руски министар је истакао да је на састанку са кинеским колегом размотрио украјинску кризу, као и да су стране потврдиле да међународни састанци на ту тему који не узимају у обзир интересе Москве, већ промовишу „формулу мира“ украјинског лидера Владимира Зеленског немају перспективу.
Москва је захвална Пекингу на објективном, уравнотеженом ставу, као и на спремности да одигра позитивну улогу у политичко-дипломатском регулисању ситуације.

„Познатих 12 тачака које је Кина представила прошле године потпуно јасно формулишу неопходност да се, пре свега, узму у обзир првобитни узроци овог сукоба, а онда и да се у настојањима да се он реши ти узроци отклоне, пре свега у контексту недељиве једнаке безбедности, укључујући Европу, али и свет у целини“, оценио је Лавров.

О нападима на Запорошку нуклеарку

Такође, према речима руског министра, Русија инсистира на добијању поштених процена Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) поводом деловања кијевског режима у вези са нападима на Запорошку нуклеарну електрану.
Лавров је додао да је Москва спремна на сарадњу са овом организацијом, као и са Секретаријатом Уједињених нација, али и нагласио да генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси и даље не говори ко изводи нападе на нуклеарку.

„Изнећемо ово питање на специјалну седницу Извршног одбора ИАЕА, као и на специјалну седницу Савета безбедности Уједињених нација и тамо ћемо инсистирати на потреби да добијемо директне, без икаквих узмицања, оцене акција украјинског режима“, закључио је министар.

Москва и Пекинг решаваће проблем санкционих мера

Поред тога, шеф руске дипломатије је најавио да Москва и Пекинг планирају да решавају проблем санкционих мера у оквиру БРИКС и Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Он је додао да је шеф кинеске дипломатије уочи састанка осмислио формулу „двоструког супротстављања двоструком обуздавању“.
Поред тога, руски министар је нагласио да су Русија и Кина усмерене на јачање безбедности Евроазије и најавио да су договориле отпочињање дијалога о евроазијској безбедности.

Односи Русије и Кине на невиђеном нивоу

Говорећи о претходним председничким изборима у Русији, шеф руске дипломатије је истакао да се гласање одржавало у условима оштрог спољног притиска Запада, као и пораста терористичких напада кијевског режима.
Према његовим речима, захваљујући лидерима Русије и Кине, односи две земље су достигли изузетан ниво, а реизбором Владимира Путина на позицију руског лидера, континуитет њиховог јачања добио је додатне гаранције.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала